12.6 C
Belgrade
petak, 7 oktobra, 2022

Pet osoba u Belorusiji osuđeno na višegodišnji zatvor zbog pokušaja državnog udara

NAJČITANIJE

- Advertisement -

MOSKVA – Pet osoba među kojima i šef jedne političke partije i jedan američki advokat osuđeno je danas u Belorusiji na višegodišnje zatvorske kazne zbog „pokušaja državnog udara”.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je u aprilu 2021. rekao da je osujetio taj pokušaj koji su po njemu planirale SAD i koji je predstavio kao „pokušaj ubistva” njega i njegove porodice.

- Advertisement -

Po glavnoj beloruskoj organizaciji za odbranu ljudskih prava, Vjasni, među osuđenima su politolog i književni kritičar Aleksander Feduta, šef Partije narodnog fronta Rigor Kastusev i advokat Juri Zjankovič koji ima i američko državljanstvo.

Zjankovič je dobio 11 godina zatvora zbog organizovanja i vođenja ekstremističke grupe, a Feduta i Kastusev dobili su po 10 godina zatvora pošto su proglašeni krivim da su kovali zaveru da „preuzmu vlast vanustavnim merama”. Još dvoje je osuđeno na dve i po godine zatvora, javlja Beta.

Jedan od svedoka u procesu je bio Roman Protasevič, opozicioni novinar uhapšen u maju 2021. godine, kada je Belorusija preusmerila komercijalni avion koji je nadletao njenu teritoriju. On je rekao da je učestvovao preko video-veze na sastancima s optuženima za navodnu zaveru.

- Advertisement -

Aleksander Feduta je rekao da je „plan državnog udara” pokrenuo oficir beloruske tajne službe KGB koji se infiltrirao u grupu.

„Verovao sam u zaveru jer sam želeo u nju da verujem. Pošten čovek nije mogao da spreči da bude ogorčen zbog onoga što se dešava u zemlji”, rekao je on na sudu priznajući da je „učestvovao”.

Taj slučaj je izbio nekoliko meseci posle velikih demonstracija zbog ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsednika na izborima u avgustu 2020. koji se smatraju lažiranim. Proteste su vlasti oštro ugušile i naterale opoziciju na izgnanstvo u inostranstvu.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti