PENTAGON: SAD nisu u ratu sa Rusijom

Obavezno pročitajte

Sjedinjene Američke Države ne ratuju sa Rusijom i ne planiraju da sa njom stupaju u takav sukob, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder komentarišući upozorenja Moskve o mogućoj isporuci sistema „Patriot“ Kijevu.

„SAD nisu u ratu sa Rusijom, mi ne tražimo konflikt, usmereni smo na pružanje odbrambene pomoći Ukrajini“, rekao je Rajder na konferenciji za novinare.

- Advertisement -

On je naglasio da Vašington „neće dozvoliti da komentari Rusije diktiraju kakvu odbrambenu pomoć treba pružiti Ukrajini“.

Rajder je dodao da neće komentarisati samu mogućnost predaje Ukrajini sistema „Patriot“, ističući da u vezi sa tim za sada nema šta da objavljuje.

On je dodao da će Sjedinjene Američke Države obučavati 500 ukrajinskih vojnika u Evropi svakog meseca.

Oni će se obučavati za primenu sistema koje Ukrajina bude dobila od Amerike.

Kako je naveo, novi prošireni program obuke počeće u januaru, o čemu je ranije pisao „Njujork tajms“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Rusija je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuka naoružanja Ukrajini. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu