PEKING ODGOVORIO AMERICI: Nikada nećete obuzdati razvoj Kine

Obavezno pročitajte

Peking nemilosrdan

Kina želi da sarađuje sa Amerikom, ali će odlučno odgovoriti na bilo koje akcije koje potkopavaju interese razvoja Kine, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Liđen Džao.

Peking,

„Kina je usmerena na saradnju sa SAD u cilju razvoja bilateralnih odnosa koje karakteriše mir i uzajamna, ali će Kina istovremeno odlučno štititi svoju bezbednost, suverenitet i bezbednosne interese. Bilo kakvi postupci i saopštenja SAD, koji podrivaju interese razvoja Kine, biće dočekani odlučnim protivmerama“, izjavio je Liđen Džao.

On je istakao da SAD nikada neće moći da obuzdaju razvoj Kine.

„Grubo mešanje američke strane u pitanje Hongkonga protivreči normama međunarodnog prava i osnovnim principima međunarodnih odnosa, zbog čega je osuđeno na propast“, dodao je portparol spoljnopolitičkog departmana Kine.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp saopštio da bi SAD mogle ukinuti olakšice Hongkongu i uvesti sankcije zvaničnim licima Kine i Hongkonga koji potkopavaju autonomiju tog administrativnog centra. Kina je saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe. SAD smatraju katastrofalnom odluku Pekinga i naglašavaju da ona potkopava autonomiju i slobodu Hongkonga.

Ostavite komentar

Najnovije objave

JENS STOLTENBERG: Rusija na proleće pokreće veću ofanzivu

BRISEL - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da se Alijansa plaši da će na proleće doći do...

Još priča na sličnu temu