-0.7 C
Belgrade
subota, 22 januara, 2022

OVO SU KANDIDATI ZA PATRIJARHA: Svi hoće Joanikija, Vučić ima drugi plan

NAJČITANIJE

- Advertisement -

U maniru duboke Udba države, režim Aleksandra Vučića je već krenuo u fingiranje izbora za novog patrijarha SPC. Vučićevi tabloidi su započeli da forsiraju pulene predsednika Srpske napredne stranke, a nema sumnje da je Vučiću više nego i kada do sada potreban patrijarh za njegovu rijaliti izdaju.

Izborni sabor bi trebalo da se održi krajem januara ili početkom februara. Kao kandidati za novog patrijarha pominju se sedam imena – vladika Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Jovan, vladika šumadijski, Irinej (Bulović), vladika bački, Jefrem, vladika banjalučki, Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, Joanikije, vladika budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, i Grigorije, episkop diseldorfski i nemački.


Režimski mediji su već započeli „predizbornu spin kampanju“ za Irineja Bulovića i mitropolita Porfirija, a očekuje se da jedan od njih dvojice sigurno bude među trojicom kandidata, koji će se birati izvlačenjem koverti.

- Advertisement -

Podsetimo, patrijarh SPC se bira tako što Sabor glasa, a imena trojice kandidata s najvećim brojem glasova stavljaju se u koverte, koje potom izvlači jedan od monaha. Nezvanično, to bi trebalo da bude iguman manastira Sveti Sisoje – Matej.

Kao preostala dva kandidata koji bi mogli da dobiju podršku za najuži izbor pominju se episkopi Joanikije i Jefrem. Najveću podršku u Saboru ima vladika Joanikije i to među članovima koji su bili bliski mitropolitu Amfilohiju, a Joanikije uživa i veliku popularnost među vernicima SPC.

Ipak, režimski mediji ga već kritikuju zato što je navodno blizak s Mlađanom Đorđevićem („zamislite, Joanikije je čak krstio jedno od njegove dece“), opozicijom u Srbiji i da je žestoki protivnik bilo kakvog odricanja od Kosova i Metohije. Ipak, ostaje pitanje i ko će doći na mesto mitropolita u CG.

- Advertisement -

Kada je reč o kandidatima koji bi bili po volji vladajućeg režima, pominju se mitropolit Porfirije – štićenik vladike Irineja Bulovića, koji mu je glavni lobista u dosadašnjoj karijeri. Nekadašnji blizak prijatelj Borisa Tadića, čest gost u njegovoj kući je vrlo brzo postao blizak novoj vlasti posle 2012. godine. Svojom kooperativnošću kada su donošene za Vučića važne odluke u SPC-u, preporučio se na funkciju patrijarha.

Njegovo ime kao kandidata se već dugo pominje u krugovima bliskim srpskoj crkvi. U poslednjih godinu dana i sam Irinej Bulović je pokazao zainteresovanost za crkveni tron.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

  1. Sramota je napadati vlast, kao da’su tuđini a ne nalaze se na čelu Srbije.Zna Vučić šta radi, i normalno neće podržati nekog koji odstupa od stavova države, radi sloge naroda’srpskog.

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: