TESTAMENT PATRIJARHA IRINEJA: Imovinu je podelio na tri dela!

Obavezno pročitajte

Patrijarh Irinej ostavio je testament kojim je svoje lične stvari, grubo rečeno imovinu, podelio na tri dela, saznaje “Blic”.

– Ja Irinej Gavrilović kao smrtni čovek smatram za dužnost da ovim svojeručnim pisanim testamentom,

Dok sam u dobrom zdravlju i pri čistoj svesti, iskažem svoju poslednju volju, kako se ima posle moje smrti postupiti mojom imovinom – napisao je počivši patrijarh u vreme dok je bio episkop niški.

- Advertisement -

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.

ŠTA STOJI U TESTAMENTU

Po pravilu testamentom se ostavlja deo Eparhiji, nekom manastiru i srodnicima. U vreme dok je pisao testament, episkop niški Irinej sve što ima jeste podelio na tri dela. Lične stvari sveštenstvu eparhije, Eparhiji i rodbini. Patrijarh je ostavio i novac za svoju sahranu u to vreme 50.000 dinara, ali i odežde u kojima želi da bude sahranjen.

Ostatak imovine, novac od plate jedan deo eparhiji, drugi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i treći manastiru, odnosno sestrinjstvu koje ga pred smrt bude negovalo.

Svoje lične stvari obuću i odeću Irinej je ostavio monaštvu. Bogoslužbene poput naprsnog krsta, panagije i ikonu ostavio je Eparhiji niškoj. Lični sat, televizor, radio… počivši poglavar je ostavio porodici.

Tada u to vreme, patrijarh Irinej je izrazio želju da bude sahranjen u Sabornom niškom hramu.

Testament se pravi u tri primerka od kojih se jedan šalje Sinodu, koji ga stavi u arhivu, drugi ostaje u Eparhiji u kojoj arhijerej stoluje i treći ostaje kod potpisnika testamenta.

KAD JE PISAN TESTAMENT

Međutim, u vreme dok je pisao testament, tadašnji vladika niški Irinej, nije mogao ni da pretpostavi da će postati patrijarh. Bio je jedan od episkopa koji nisu stremili ka beogradskoj Patrijaršiji.

Iako je govorio “nemojte mene”, izabran je za poglavara SPC. Brigu o njemu na kraju života nije vodio manastir, a čemu se nadao. Upokojio se u bolnici zbog posledica izazvanih korona virusom.

TAJNA U PATRIJARŠIJSKOM SEFU

Mnogo se toga promenilo od kako se Irinej potpisao na sve što je posedovao… Koliko je patrijarh izmenio svoj prvobitni testament, krije patrijaršijski sef u kome je zasigurno koverta za poslednjim željama.

Poštovanje sinodske odluke da svi arhijereji treba da ostave testament u praksi je svedena na dobru volju. Tako, iako se mnogo govorilo o testamentu mitropolita Amfilohija, po svemu sudeći on ga nije imao.

– Testament svojeručno napisao pri čistoj svesti i zdravom razumu, potpuno slobodno…- pisao je na kraju lista papira počivši patrijarh Irinej.

SourceEspreso

Ostavite komentar

Najnovije objave

Vučić otvorio put za stvaranje velike Albanije od Krfa do Pančićevog vrha (VIDEO)

Ohridskim sporazumom otvoren je put za ujedinjenje dve članice UN, i stvaranje Albanije, od Krfa do Pančićevog vrha, kaže...

Još priča na sličnu temu