PATRIJARH PORFIRIJE NA MOLEBANU: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine

Obavezno pročitajte

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da „Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine“.

„Niko ne treba Crkvu da uči, da joj objašnjava šta je Kosovo i kako Crkva treba da postupa na Kosovu i oko Kosova“, rekao je patrijarh Porfirije, nakon molebana za narod na Kosovu i Kosovo u hramu Svetog Save.

- Advertisement -

On je rekao da je SPC na Kosovu oduvek, nikad nije odstupala i nije napustila Kosovo i Metohiju, i nikada pa ni sada nije ostavila narod i svetinje, sela i gradove, sve ono što Kosovo „kao biser jeste“.

Kako je istakao, „Crkva je na Kosovu i Metohiji i sada i uvek će biti, Crkva je tamo ne naprosto u mislima iz udobnih kabineta i konfornih salona, ne praznim i histeričnim rečima koje najčešće samo zvone, nego delom“.

„Ona je tamo onim što ona jeste, ona je tamo sobom. Crkva je kroz vekove čuvala kosovski duh i nosila ga sobom gde god da je Crkva u našem narodu. Crkva je Kosovo donela u sve naše gradove, u svaki pedalj zemlje gde mi živimo“, rekao je patrijarh Porfirije.

SPC je najavila da će tokom Uskršnjeg posta svakog petka u više beogradskih hramova služiti moleban za narod na Kosovu i Kosovo.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu