PATRIJARH PORFIRIJE: Imam pisma Stepinca, neki delovi su duboko problematični

Obavezno pročitajte

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da ima pisma koja je kardinal Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mesta koja su „duboko problematična“.
Patrijarh je napomenuo da to ne znači da Stepinac nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati „u crno-beloj tehnici“.

Dodao je da je rad Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog rata, bio veoma plodonosan, ali da je, „nažalost, svaka strana ostala na svojim pozicijama“.

„Mi smo razgovarali o nekoj temi u ovom trenutku koja je važna za Katoličku crkvu, a koja je problem za nas, vrlo otvoreno, vrlo bratski, bez povišenih tonova i imam utisak da je svako bolje upoznao razloge one druge strane“, rekao je Porfirije za Dnevnik Hrvatske radio-televizije.

- Advertisement -

On je rekao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođen svake vrste politizacije.

„A nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su jedanom nedužno izgubili živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca“, rekao je Porfirije.

Istakao je da su se zločinci iz Jasenovca i sa svih mesta gde god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

„Ti ljudi ne pripadaju nijednom narodu“, smatra patrijarh.

Na pitanje o ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori Porfirije je rekao da Crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

„Onog trenutka kad se došlo do crvene linije i kada je država donela zakone koji treba da oduzmu sve ono što je Crkva vekovima stekla, nije bilo drugog rešenja nego da se digne glas Crkve protiv takve odluke“, rekao je patrijarh.

Naglasio je da su i politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale potpuno eliminisane i pretvorile se u jedan molitveni hod koji je na kraju „rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu“.

Porfirije, koji je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, rekao je da je s izvesnom tugom doživeo odlazak iz Hrvatske i dodao da će do daljeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

„Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca“, dodao je.

SourceTanjug

Ostavite komentar

Najnovije objave

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova: Pritvorenima u današnjem incidentu zadržavanje od 48 sati

Specijalno tužilaštvo Kosova je saopštilo da je tokom današnje akcije Policije Kosova privedeno šest lica koja su učestvovala u...

Još priča na sličnu temu