14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

PATRIJARH IRINEJ: Idem u Ameriku da sprečim raspad SPC

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Poglavar SPC patrijarh Irinej otputovaće do kraja meseca u SAD kako bi osujetio namere trojice tamošnjih episkopa, Longina (Krča), Irineja (Dobrijevića) i Maksima (Vasiljevića), koje vode ka osamostaljenju njihovih eparhija od SPC

Izvori Kurira iz Patrijaršije tvrde da episkop novogračanički Longin, istočnoamerički Irinej i zapadnoamerički Maksim već duže vreme donose odluke mimo saglasnosti Sabora.

- Advertisement -

– Oni su registrovali eparhije naše crkve u Americi, ali su iz naziva izbrisali SPC i promenili ime u „Srpske pravoslavne eparthije u SAD“. To otvara mogućnost da ne budu u jedinstvu sa SPC i Patrijaršijom – ukazuje sagovornik lista.

On dodaje da su, pored toga, njih trojica 2018. na zasedanju Sabora tražili blagoslov da naprave ustav koji će biti namenjen samo za eparhije SPC u SAD. Blagoslov su dobili samo za to da naprave predlog ustava sa još dvojicom episkopa u SAD, kao i da ga nakon toga dostave Sinodu na razmatranje.

- Advertisement -

– Maksim, Longin i Irinej su taj ustav doneli na prevaru i registrovali eparhije po tom lažnom ustavu, a o tome nisu obavestili Sinod, niti kanadskog episkopa Mitrofana i južnoameričkog Kirila. Izdvajanje eparhija i promena imena nije slučajnost, njih trojica su pristalice Carigradske crkve, koja inače sve radi sa Amerikancima, pa je moguće da sa njima u tajnosti sarađuju – navodi izvor lista iz Patrijaršije, dodajući da se sumnja da je njihova krajnja namera da sa Carigradom prave posebnu autokefalnu crkvu od tih eparhija.

Drugi izvor Kurira iz crkvenih krugova podseća da je Sinod u septembru i novembru 2019. od trojice neposlušnih vladika zatrazio da ponište dejstvo spornog ustava, ali da oni tu odluku još nisu sproveli, oglušili su se.

– Dotle je došlo da patrijarh Irinej mora lično da ode i da na vanrednom saboru SPC za Severnu i Južnu Ameriku 29. februara na Floridi zahteva od trojice episkopa da stave van snage sporan ustav – navodi izvor.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti