23.8 C
Belgrade
subota, 21 maja, 2022

Parlament Litvanije proglasio Rusiju za terorističku državu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

VILjNUS – Litvanski parlament, Sejm, proglasio je danas Rusiju za terorističku državu. Litvanski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju o tome i za nju je glasalo 128 poslanika, piše litvanski portal Delfi. U rezoluciji se navodi da su ruske oružane snage i plaćenici počinili masovne ratne zločine u Ukrajini, posebno u gradovima Borođanki, Buči, Irpinju, Gostomelju i u Marijupolju.

Parlament Litvanije jednoglasno je danas izglasao predlog da se ruske akcije u Ukrajini proglase „genocidom” i „terorizmom” i pozvao Međunarodni sud da po uzoru na Nirnberški proces posle Drugog svetskog rata, procesuira osumnjičene za „ratne zločine”.

- Advertisement -

U predlogu, čiji je pokrovitelj bila premijerka Ingrida Šimonite, navodi se da „ratni zločini” ruskih snaga u Ukrajini uključuju namerno ubijanje civila, masovna silovanja, prisilno preseljenje ukrajinskih državljana u Rusiju i uništavanje ekonomske infrastrukture i kulturnih objekata. „Ruska Federacija, čije vojne snage namerno i sistematski biraju civilne ciljeve za bombardovanje, je država koja podržava i sprovodi terorizam”, navodi se u litvanskom parlamentarnom predlogu, preneo je Tanjug.

Ovaj potez Litvanije usledio je nakon sličnog jednoglasnog glasanja kanadskih poslanika 27. aprila da se napadi Rusije u Ukrajini nazovu „genocidom”.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti