28.9 C
Belgrade
utorak, 27 jula, 2021

NEKE FIRME DAJU PARE ONIMA KOJE SE VAKCINIŠU: Evo šta još dobijaju!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Povlastice za one koji su primili obe doze vakcine, takve najave sve češće provejavaju iz izjava pojedinih zvaničnika. Neke firme već finansijski podstiču zaposlene koji se vakcinišu, olakšan prelazak granica, koncerti, utakmice – samo su neke od beneficija koje bi mogle da obraduju one koji su se vakcinisali i podstaknu one koji to još nisu učinili.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić uveliko najavljuje olakšice za one koje koji su se zaštitili vakcinama – popusti, posebni umetnički događaji, samo su neki od ponuđenih mamaca.

Oglasio se i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je ocenio da bi svima koji su vakcinisani trebalo omogućiti da idu na utakmice i razna druga okupljanja.

- Advertisement -

„Pa vidite, što se tiče takve situacije, da postoji neka pozitivna diskriminacija, smatram da treba da imaju neke benefite svi koji suzaštićeni, oni koji su vakcinisani, koji imaju antitela ili negativan PCR test. Ta ideja već postoji neko vreme. Vi ne možete o tako nečemu da pričate ako je vakcinisanih samo 10 odsto jer je tada veoma ozbiljna diskriminacija“, rekao je dr Kon.

Za vas smo sastavili spisak mogućih olakšica i svega onoga što može da podseti na normalan život. Vodili smo se onim što smo čuli od nadležnih, ali i praksom koja već postoji u zemljama  koje su zvanični lideri u vakcinaciji – poput Izraela.

Predrag Kon, krizni štab, sednica, konferencija, izjave

Kafići

- Advertisement -

Za one koji vole kafenisanje i pijuckanje vakcinacija bi mogla da bude prava blagodet i da im omogući da bez većih bojazni od potencijalnih kazni sede u ugostiteljskim objektima. Boravak u kafiću, u zatvorenom, dok napolju pada kiša za njih bi mogla da postane realnost.

Stadioni

Odlazak na utakmice, bodrenje omiljenog tima – ali uz obe doze vakcine. Ukoliko stvarno volite svoj tim, to bi mogao da bude dovoljan podsticaj da zavrnete rukav.

Bazeni

Bliži se leto i vreli dani, vakcinacija bi mogla da bude i jedan od načina da se lakše uđe na bazene. Mlađi od 18 godina, koji još uvek ne mogu da se vakcinišu, su česti  posetioci bazena, pa ostaje da se i za njih iznađe neko rešenje.

Putovanja

Grčka ovog leta neće biti nedostižna, a do nje će biti lakše i brže stići uz vakcinu. Za vakinisane nije neophodan ni PCR test prilikom povratka u zemlju. Vakcinacija se, u ovom slučaju, više nego isplati.

Koncerti, festivali…

Ovog leta lagano se priprema i najavljuje ono što nam je masovno nedostajalo – uživanje u koncertima. Zamenik gradonačelnika Beograd Goran Vesić najavio je da će za one koji su vakcinisani biti organizovani besplatni koncerti. Očekuju se i popusti za ulaznice na razne događaje – predstave, festivale. Još jedan od mogućih povoda da se zavrne rukav.

Novčane nagrade

Pojedine kompanije već su omogućile finansijske povlastice za one koji se vakcinišu. Stimulacije ponegde iznosi i celu platu. Malo li je na ovu skupoću.

Diskriminacija?

Pojedini smatraju i bune se zbog toga što ovakve povlastice vide kao diskriminatorne i uperene direktno protiv onih koji se nisu vakcinisali. Zato je bilo logićno da komentar zatražimo i od Povereništva za zaštitu ravnopravnosti.

Oni navode da je podsticanje imunizacije neophodno i važno jer je vakcinacija najbrži način za suzbijanja pandemije, ipak postoje aspekti o kojima se mora voditi računa. 

„Sa stanovišta Zakona o zabrani diskriminacije svaka mera mora imati zakonit i legitiman cilj, a sredstva za postizanje tog cilja moraju biti primerena i nužna. Sa dilemama o davanju podsticajnih mera suočavaju se brojne zemlje a jedno od pomenutih rešenja navodi se utvrđivanje pravila i normi kojima bi se dale jasne smernice u cilju smanjenja  mogućnost za diskriminaciju. Takođe od Srbija kao zemlje  koja je vodeća u procesu vakcinacije mnogi očekuju da će najbrže biti u mogućnosti da da odgovore na pitanja vezana za vakcinaciju i diskriminaciju. U međuvremenu dosadašnji nediskriminatoran pristup vakcinama u Srbiji, zaslužuje svaku pohvalu i zato se mora voditi računa da taj proces bude nastavljen i na adekvatan način“, napominju iz Povereništva. 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, za Nova.rs, kaže da treba sačekati konkretizovanje mogućih povlastica, kako bi se utvrdilo da li tu ima elemenata kojima bi neka prava mogla da budu ugrožena.

„Ako to budu uveli i ako se građani budu žalili, ja ču gledati slučaj po slučaj. Ne može se generalizovati. Treba voditi računa o međunarodnim konvncijama čiji smo potpisnici i o Zakonu o zabrani diskriminacije“, poručuje ombudsman

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

2 KOMENTARA

Ostavite komentar

Najnovije vesti