Papiću povećana kazna na dve godine zatvora!

Obavezno pročitajte

Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu za osam meseci bivšem zameniku načelnika SBPOK-a Goranu Papiću i pravosnažno ga osudio na kaznu zatvora od dve godine, jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se zaplenjeno blindirano vozilo istog dana vrati Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivičnih dela.

Drugostepeni sud je usvojio žalbu Višeg javnog tužioca u Beogradu i preinačio prvostepenu presudu kojom je Papić bio osuđen na kaznu zatvora od godinu i četiri meseca. Na sajtu Apelacionog suda se navodi da je po nalogu Apelacionog suda, prvostepeni sud od olakšavajućih okolnosti na strani okrivljenog uvažio lične i porodične prilike, dok je od otežavajućih okolnosti imao u vidu jačinu zaštićenog dobra, odnosno težinu posledice.

- Advertisement -

Dodaje se da je to uticalo na ugrožavanje bezbednosti društva i građana, jer je okrivljeni krivično delo izvršio kao zamenik načelnika službe policije koja je formirana sa ciljem da se bori protiv organizovanog kriminala, i da je Papić upravo u tom svojstvu činio pogodnosti licu koje je za policiju nesumnjivo još tada pripadalo organizovanom kriminalnom miljeu. Naglašava se da je on to činio kao drugopozicionirano službeno lice u hijerarhiji navedene službe, što je upravo suprotno onome što je cilj i svrha organizovanja i rada Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Nakon svega toga Apelacioni sud preinačio je presudu u tom delu i okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od dve godine.

Podseća se da je Papić bio uhapšen 9. marta 2021. godine, a pritvor mu je ukinut 29. aprila iste godine.

MUP je tada saopštio da se Papić sumnjiči da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi morala da se izvrši, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se licu (Miljkoviću), koje je sada u pritvoru, odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto, što je potom i učinjeno.
Miljković je zajedno sa Veljkom Belivukom osumnjičen da je organizator kriminalne grupe, koja se tereti za zločinačko udruživanje, sedam teških ubistava, preprodaju droge, držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Protiv Papića je Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije podnelo sudu još jedan optužni predlog, kojim ga tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Tim optužnim predlogom Papić i Branislav Pandur terete se da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K. Po tom optužnom aktu početak suđenja zakazan im je za mart.

SourceMediji

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu