PAPA SE IZVINJAVA: Mogu li starosedeoci da oproste zločine Katoličke crkve?

Obavezno pročitajte

Procenjuje se da je između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece odvojeno od svojih porodica i dovedeno u škole čiji je cilj bio da ih asimiluju, što mnogi nisu preživeli

Toronto – „Žao mi je. Molim za oproštaj, posebno zbog načina na koji su mnogi članovi crkve i verskih zajednica sarađivali, ne samo svojom ravnodušnošću, u projektima kulturnog uništenja i nasilne asimilacije koje su promovisale vlade tog vremena, što je kulminiralo sistemom internata”, rekao je papa Franja izvinjavajući se za nedela prema deci starosedelaca u katoličkim školama u Kanadi, nazivajući prisilnu kulturnu asimilaciju „zlom” i „katastrofalnim greškom”.

Papa Franja doputovao je u nedelju u Kanadu kako bi krenuo na, kako je rekao, „hodočašće pokajanja”, čiji je cilj pomirenje s domorodačkim narodom. Preživelima i starešinama u internatima vrhovni poglavar Katoličke crkve obratio se u Maskvakisu u Alberti, nedaleko od mesta gde su se nekad nalazile dve ozloglašene škole.

Procenjuje se da je između 1881. i 1996. godine više od 150.000 dece odvojeno od svojih porodica i dovedeno u škole, a cilj tih ustanova bio je da se asimiluju deca starosedelaca. Mnogi mališani su izgladnjivani, premlaćivani i seksualno zlostavljani u sistemu koji je Kanadska komisija za istinu i pomirenje nazvala „kulturnim genocidom”. Više od 60 odsto škola vodila je Katolička crkva.

„Sećam se sastanaka u Rimu pre četiri meseca. Tada sam dobio dva para mokasina kao simbol patnje koju su pretrpela deca starosedelaca, posebno ona koja se, nažalost, nikad nisu vratila iz škola. Zamolili su me da vratim mokasine kada dođem u Kanadu. To ću i učiniti. Ove mokasine su simbol mog osećanja tuge, ogorčenosti i stida”, kazao je papa, na šta je dobio aplauz više hiljada okupljenih. Govorio je na španskom, svom maternjem jeziku, a u ulozi prevodioca za engleski je bio sveštenik. Prevodi su takođe bili dostupni na nekoliko autohtonih jezika starosedelaca.

Molitva za oproštaj, kako je naglasio poglavar Rimokatoličke crkve, prvi je korak, a mora uslediti ozbiljna istraga o tome šta se dogodilo.

Veliki poglavica Džordž Arkand mlađi rekao je da je papino izvinjenje samo prvi korak ka prevazilaženju velike traume koju nosi njegov narod – preživeli, kao i mnoge generacije potomaka.

„Ovo je važan istorijski trenutak za one koji su preživeli rezidencijalni školski sistem i štetu koju je nanela Katolička crkva”, rekao je on.

U malo mesto Maskvakis, južno od Edmontona, došli su preživeli iz internata iz svih krajeva Kanade. U polukrugu ispred bine na kojoj je sedeo papa s poglavicama indijanskih plemena, bilo ih je oko dve hiljade. „Hteo sam da budem tu u ime svoje rodbine i predaka. Hoću da čujem tu reč i da verujem da je to što se govori – istina. Ta reč treba da bude akcija, a ne besmisleno izvinjenje”, rekao je jedan od prisutnih.

I drugi ljudi koji su bili pred papom govorili su da su došli da osete iskrenost u njegovom rečima.

Kolumnistkinja „Gloub end mejla”, uticajnih nacionalnih dnevnih novina, Tanja Talaga, inače i sama potomak domorodaca, rekla je da je ovo samo početak.

„Ne možeš samo da se izviniš i obrišeš sve što se desilo”, poručila je.

Papa će otputovati i u Kvebek i Ikaluit u Nunuvatu, kanadskoj teritoriji gde žive Indijanci i drugi domorodački narodi.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

KASNO ZORAN DRAGIŠIĆ U UKRAJINU STIŽE

Profesor Fakulteta bezbednosti i višestruko dokazani oportunista Zoran Dragišić je i u aktuelnom, za našu državu izuzetno teškom političkom...

Još priča na sličnu temu