PAPA FRANJA: Rusija, Ukrajina i Evropa treba da stvore zajednički prostor

0
20

Papa Franja smatra da Rusija, Ukrajina i Evropa treba da stvore zajednički prostor po uzoru na Evropsku uniju, a početak dijaloga o integraciji treba da budu pregovori o prekidu vatre i razmeni zarobljenika, izjavio je za Sputnjik predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov nakon razgovora sa papom.

„Njegovo viđenje je sledeće: on smatra da su prekid vatre i razmena zarobljenika dovoljan cilj. Po njemu, prekid vatre treba da bude početak ozbiljnih diskusija između Rusije, Ukrajine i Evrope o zajedničkoj integraciji: Rusija, Ukrajina i Evropa treba da stvore zajednički prostor po uzoru na EU“, rekao je Sevastjanov.

Kako je dodao, papa Franja je protiv podizanja bilo kakvih zidova – „pre svega, zida između Evrope i Rusije“.

„Ukrajina zajedno sa Rusijom treba da bude integrisana u taj evropski prostor“, rekao je predsednik Unije staroveraca, prenoseći stav poglavara Rimokatoličke crkve.

Ranije je papa tokom povratka iz Bahreina izjavio da voli i ruski i ukrajinski narod, te da Sveta stolica „radi ono što treba da radi“ kako bi se ukrajinska kriza rešila mirnim putem. Takođe je više puta pozivao na molitve za mir u Ukrajini.

Ostavite komentar