PAPA FRANJA: Označio krivce za haos u Italiji povodom tragedije

Obavezno pročitajte

Prema podacima italijanskog ministarstva finansija od prošlog septembra, izbegavanje plaćanja poreza Italiju je od 2013. do 2015. godišnje prosečno koštalo 109 milijardi evra. 

Izjava verskog poglavara dolazi kad hronično potplaćene javne bolnice na severu Italije pucaju pod teretom korona virusa, a one na siromašnijem jugu očekuju isti scenario. 

- Advertisement -

Franja, koji je u karantinu u Vatikanu i javnosti se obraća putem interneta umesto na Trgu svetog Petra, telefonski je razgovarao s rimskim novinama La Repubblica, a tekst je objavljen u sredu. 

Rekao je kako je bio „veoma impresioniran“ člankom novinara Fabija Fazija koji je naveo 15 lekcija iz pandemije korona virusa, posebno se osvrnuvši na jednu od njih. 

Fazio je napisao kako bi ova kriza trebalo da potakne ljude da više cene ono što je zaista bitno u životu poput međuljudskih odnosa, solidarnosti i čuvanja okoline, te da od političara treba tražiti da odgovorno vladaju. 

– Postalo je jasno da oni koji ne plaćaju poreze ne čine samo prekršaj nego i zločin: ako nema dovoljno kreveta u bolnicama ili respiratora, to je i njihova krivica – citirao je Franja deo članka. 

Prema podacima italijanskog ministarstva finansija od prošlog septembra, izbegavanje plaćanja poreza Italiju je od 2013. do 2015. godišnje prosečno koštalo 109 milijardi evra. 

Italija beleži najvišu stopu izbegavanja poreza na dodanu vrednost u Evropskoj uniji, tvrdi Evropska komisija. 

Broj mrtvih u Italiji u utorak je narastao na 2,5 hiljade. Papa, koji je i ranije osuđivao poreske prevare, u sredu je u obraćanju pohvalio italijanske zdravstvene radnike i volontere za koje je rekao da rizikuju svoje živote kako bi pomagali bolesnima. 

Italija na zdravstvo troši više nego na bilo koji drugi sektor osim penzija, iako nekoliko decenija provodi rezove u zdravstvu. 

Službeni Rim pod pritiskom je kako bi umanjio drugi najveći javni dug u evrozoni. Smanjio je sredstva regijama, a regionalne vlasti su potom smanjile zdravstvena izdvajanja. 

Posledica toga bila je da je odnos kreveta na broj stanovnika pao najniže u evrozoni. 

2 COMMENTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu NIN-u da će poreska inspekcija proveriti rad kol-centra Srpske napredne stranke. CINS...

Još priča na sličnu temu