8.1 C
Belgrade
sreda, 5 oktobra, 2022

PANIKA U VLASTI: Inflacija uvezena, država čini sve da ograniči njeno dugo trajanje i dalji rast

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Direktor Sektora monetarnih i deviznih operacija u Narodnoj banci Srbije (NBS) Nikola Dragašević rekao je danas da se centralna banka i vlada trude da svojim merama utiču na smanjivanje inflacije koja je uvezena i posledica je krize i rata u Ukrajini. „Referentna kamatna stopa je za sada podignuta za dva procentna poena i u četvrtak ćemo imati novu sednicu Izvršnog odbora NBS na kojoj će se odlučivati o tome.

NBS je povećanje referentne kamatne stope uspela u potpunosti da prenese na novčano tržište, odnosno monetarna transmisija je u potpunosti uspela, tako da su reagovale kamatne stope na novčanom tržištu i u relnom sektoru s ciljem smanjivanja inflacije”, rekao je Dragašević za RTS. Ponovio je da je inflacija uvezena, ali da se država trudi da na svaki način ograniči njeno dugo trajanje i dalji rast, NBS kroz kurs i pooštravanje monetarnih uslova, a vlada kroz ograničavanje cena osnovnih proizvoda i derivata.

- Advertisement -

Dragašević je ocenio da je relativna stabilnost kursa doprinela da od jeseni 2013. godine pa sve do polovine 2021. godine, kada su počeli kriza i inflacija na svetskom nivou, u Srbiji imamo nisku i stabilnu inflaciju i da držimo cene na niskom nivou. „To je jedna od stvari kojom su NBS, vlada i predsednik Srbije doprineli da ekonomska situacija i pokazatelji u zemlji budu što bolji, a tako smo spremno dočekali i ovu krizu”.

Dodao je da je drugi element te stabilnosti rešavanje pitanja problematičnih kredita, jer oni opterećuju kreditnu aktivnost banaka, odnosno podižu kamatnu stopu po osnovu kreditnog rizika, preneo je Tanjug.

„Sada je stopa problematičnih kredita svega malo iznad tri odsto, a stabilan kurs je osnov za predvidivo investiciono okruženje i investitori, domaći i strani, mogu da se posvete svom poslu i doprinose daljem razvoku ekonomije”, naglasio je Dragašević. Prema njegovim rečima, strane direktne investicije godinama su bile više nego dovoljne da pokriju deficit platnog bilansa i da čak i u ovoj godini krize i neizvesnosti beleže izuzetno visok rast i povoljna kretanja.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti