6.2 C
Belgrade
utorak, 26 oktobra, 2021

PANDORINA KUTIJA: Evo ko je advokat koji je pomogao Vučićevom kumu da sakrije račun!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pandorini papiri otkrili su i da je Nikola Petrović, u vreme dok je bio direktor državne firme, bio i vlasnik ofšor firme na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Tu firmu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu bio dužan da to uradi. Firmu je iskoristio da otvori račun u švajcarskoj banci, a kako je njegovo vlasništvo u firmi bilo sakriveno, tako je ujedno sakrio i da je vlasnik računa. Advokat koji mu je u tome pomagao, osnivač je prorežimskog portala Antidot.

Prvi put u javnosti pojavio se na naslovnoj strani Nedeljnika pre tačno šest godina rečima „Ne volim politiku. Ne razumem politiku. Ne bavim se politikom“. Možda Nikola Petrović, inače kum predsednika Vučića, ne voli politiku, ali je bio deo nje. Ne samo kao član SNS-a, već kao direktor državne kompanije Elektromreža Srbije. U to vreme, kako je utvrdio KRIK, propustio je da Agenciji za sprečavanje korupcije prijavi vlasništvo nad ofšor kompanijom, preko koje je otvorio račun u Švajcarskoj, piše N1.

Po zakonu svaki javni funkcioner je dužan da prijavi sve što poseduje, svu imovinu i sve prihode. I to je krivično delo ukoliko ne prijavi imovinu. Sa druge strane zakon predviđa da za ovo krivično delo postoji zatvorska kazna do pet godina – rekla je Bojana Jovanović iz KRIK-a.Aleksandar Vučić i Nikola Petrović FOTO: PromoAleksandar Vučić i Nikola Petrović FOTO: Promo

- Advertisement -

Pandorini papiri pokazali su i da Petrovićevi advokati nisu prijavili agenciji koja je registrovala njegovu ofšor firmu da je on javni funkcioner i političko eksponirana osoba. Za to je, prema pisanju KRIK-a, bio zadužen Džejms Bouzaglo, advokat Stanka Subotića u procesu za šverc duvana. On je registrovao portal Antidot 2015. Čim se portal pojavio, dovodili su ga u vezu sa Vladimirom Bebom Popovićem.

Glavni i odgovorni urednik Antidota i sam je ubrzo priznao da je Popović pomogao osnivanje ove medijske mreže, ustupajući im bogatu arhivsku građu. Uređivačka politika Antidota je takva da je po potrebi objavljivala neistine i napadala novinare, ali i članove nevladinih organizacija i opozicionih stranaka. Zbog čega su tuženi. U pojednim tekstovima Antidot je branio i Darka Šarića dok mu se sudilo za šverc kokaina.

Nakon što su mediji otkrili da se Subotićevi advokati nalaze iza ovog sajta, vlasnik je preko noći promenjen, a sa interneta ubrzo su nestali svi tekstovi koje je o Antidotu objavio Vuk Cvijić u Blicu. Švajcarac je na sajtu advokatske kancelarije u kojoj radi, predstavljen kao neko ko pere biografije svojim klijentima, objašnjava novinarka KRIK-a.

- Advertisement -

– On je predstavljen kao advokat koji po internetu pronalazi informacije koje klijenti smatraju štetnim za njih i za njihov biznis i trudi se da informacije budu uklonjene sa interneta, sa druge strane i lobira pozitivno – dodala je Jovanović.

Pandorini papiri očito su uznemirili vlast, jer su juče kao po direktivi prozvani i neprozvani u Pandorinim papirima počeli da pominju neke nepostojeće račune.

– Evo ja sam apsolutno siguran, sto posto sam siguran da Aleksandru Vučiću, predsedniku ove države, ne mogu da nađu nijedan tajni račun bilo gde. Ni u Srbiji ni van Srbije – rekao je urednik Informera Dragan J. Vučićević.Siniša Mali FOTO: ATA ImagesSiniša Mali FOTO: ATA Images

– Tema je a kako ćemo, a gde su računi Aleksandra Vučića, kojih naravno nema – naveo je ministar finansija Siniša Mali.

– Tražite gde god hoćete, šta god hoćete. Nemam pare. Nemam račune. Ne interesuje me to – kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U nekim zemljama pokreću se istrage o funkcionerima iz Pandorinih papira, međutim reakcije domaćih vlasti ukazuju da Srbija neće ići tim putem.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti