32.4 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

PALA MASKA: Izbori za Vidovdan?

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Izbori u Srbiji biće održani 28. juna. Građani će, najizvesnije, za Vidovdan na birališta jer bi vanredno stanje moglo da bude ukinuto posle praznika pošto, kako struka tvrdi, koronavirus ozbiljno slabi.

– U takvim okolnostima nema razloga da se ne nastavi i politički život tamo gde je stao. Ukoliko se vanredno stanje ukine posle prvomajskih praznika i Đurđevdana, 6. maja, kako bi se izbegla okupljanja ljudi, kampanja će trajati više od 41 dana, tako da će svi politički akteri koji žele da odmere snage na izborima imati vremena da građanima predstave programe – precizira izvor Srpskog telegrafa.

- Advertisement -

Republički, pokrajinski i lokalni izbori, koji su bili raspisani za 26. april, odloženi su zbog KOVID-19. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, podsetimo, održao sastanak s premijerkom Anom Brnabić, predsednicom parlamenta Majom Gojković i predstavnicima partija dva dana posle uvođenja vanrednog stanja 17. marta, kad je dogovoreno da se izbori održe tek pošto se država izbori sa koronavirusom. I Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da se zaustavlja izborni proces dok traje vanredno stanje prouzrokovano širenjem koronavirusom.

Predsednik Vučić najavio je juče da će pre ukidanja vanrednog stanja ponovo razgovarati sa strankama koje su se izjasnile za učešće na izborima i da će ih obavestiti o stečenim uslovima za nastavak izbornih radnji.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

– Obavestiću ih kada će biti stečeni uslovi. Razgovaraćemo da se dogovorimo da RIK sačeka dva dana ili pet od okončanja vanrednog stanja, pa tek onda da krenu izborne radnje – rekao je predsednik.

- Advertisement -

Vučić je kazao da su izbori tu, pravila su jasna i da svako ko želi da učestvuje na njima to može, a ko neće, dodao je, nije njegov problem. 

– O izborima ću prvo razgovarati sa strankama sa kojima sam razgovarao o izbornim radnjama i to pre ukidanja vanrednog stanja. Svakako najvažnije jeste šta se ostavlja iza sebe, kako se neko bori za budućnost zemlje i građane.

Rast rejtinga ličnosti i stranaka na vlasti

Direktor agencije za istraživanje javnog mnenja „Faktor plus“ Vladimir Pejić kaže da se, uzimajući u obzir i druge zemlje, uočava rast popularnosti stranaka i ličnosti na vlasti zbog zdravstvenih i ekonomskih mera preduzetih zbog pandemije koronavirusa.

– Izbori bi trebalo da budu održani kod nas uskoro, pa će se brzo pokazati rejtinzi. U opoziciji je stanje prilično konfuzno, kao što je i bilo pre vanrednog stanja, a glavna je podela na bojkotaše i one koji će učestvovati u izbornoj trci. Opozicija nije dobro stajala ni pre uvođenja vanrednog stanja, u kom tek nisu mogli da kreiraju nijednu temu jer je sve poteze vukla vlast. Neki od njih bi da odlože izbore jer procenjuju da bi na leto mogla da usledi ekonomska kriza, te da na tom nezadovoljstvu pokušaju eventualno da ostvare bolje rezultate nego što bi to bio slučaj početkom leta. Suštinski, ni to ne bi moglo ništa da promeni i nije očekivano da Vučić razmatra takav aranžman – komentariše za Srpski telegraf Pejić.

- Advertisement -
SourceEspreso
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti