15.3 C
Belgrade
sreda, 18 maja, 2022

PA KAKO? Android nekoliko sekundi pre zemljotresa upozorio korisnike

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Brojni građani Crne Gore sinoć su nekoliko sekundi pre nego što su osetili zemljotres dobili obaveštenje od Androidovog sistema da je moguć potres, kao i smernice šta da urade.

Do sada nije zabeležen ovaj način obaveštenja na mobilnim telefonima s Androidom i podrškom Gugl servisa, a pet do deset sekundi, koliko je ranije stiglo obaveštenje za mnoge je bila iznenađenje, pišu podgorički portali, prenosi Beta.

- Advertisement -

Androidov sistem upozorenja o zemljotresu je poslao jasnu poruku da građani budu u pripravnosti, da su naknadni potresi uobičajeni tokom smirivanja tla te sa smernicama šta uraditi nakon potresa.

Među prvim smernicama je da se obuju cipele, proveri plin i zatvori glavni ventil i da se izbegavaju oštećene zgrade. U drugom delu obaveštenja se navodi da se radi o zemljotresu i procenjenoj jačini s lokacijom mogućeg epicentra.

Građani su savetovani da uzmu zalihe za hitne slučajeve kao što je voda, da ugase manje požare ukoliko su se aktivirali, da ugase sve osigurače od struje te odu na više terene.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti