OZBILJNO UPOZORENJE: Rusija traži da Izrael bezuslovno zaustavi napade na Siriju

Obavezno pročitajte

JERUSALIM – Moskva je osudila napad iz vazduha koji se pripisuje Izraelu kraj ruskog uporišta tokom vikenda, ocenivši da su takvi napadi „kategorički neprihvatljivi” i zahteva da prestanu. „Mi oštro osuđujemo takve neodgovorne akcije koje krše suverenitet Sirije i osnovne norme međunarodnog prava i zahtevamo da bezuslovno prestanu”, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. Meta napada u subotu bilo je područje kraj sirijskog grada Al-Hamidijah južno od Tartusa, gde se nalazi glavna ruska pomorska baza u regionu.

U napadu je ranjeno dvoje civila i pričinjena je znatna šteta civilnoj infrastrukturi, saopštila je Moskva.

- Advertisement -

Sirija je optužila Izrael za taj napad, a izraelska vojska nije odgovorila na optužbe u skladu sa svojom politikom da ne komentariše vojne operacije u toj susednoj zemlji. Izrael je više stotina puta napao mete u Siriji tokom godina, ali retko preuzima odgovornost. Izraelski lideri su ranije govorili da su mete baze proiranskih milicija poput libanskog ekstremističkog Hezbolaha, čiji se pripadnici bore na strani snaga predsednika Sirije Bašara el Asada, te isporuke oružja iranskim saveznicima u regionu.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, navela je da je meta napada u subotu bilo oružje namenjeno Hezbolahu, ali to nije potvrdila nijedna druga organizacija, prenela je Beta.

Sirijska državna novinska agencija SANA je javila da su u subotu izraelski borbeni avioni iznad Sredozemnog mora ispalili rakete zapadno od libanskog grada Tripolija. Izraelska vojska napada mete u Siriji uglavnom noću, a ovog puta se napad dogodio oko 6.30 i SANA navodi da je ciljana farma pilića. Sirija često tvrdi da mete izraelskih napada nisu vojne. Izraelski napadi se nastavljaju u sirijskom vazdušnom prostoru koji uveliko kontroliše Rusija iako su veze sa Moskvom pogoršane u proteklim mesecima. Izrael sve više podržava Ukrajinu u ratu sa Rusijom, ali teži da održi slobodu kretanja iznad Sirije.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

NAPETO NA KOSMETU: Najavljeno povlačenje specijalnih jedinica do 15h, građani se okupili i čekaju

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u...

Još priča na sličnu temu