OVO SU NAŠI HEROJI: Lekari u Nišu dobrovoljno radili vikendima bez naknade – nema više liste čekanja

Obavezno pročitajte

Liste čekanja na Klinici za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš ne postoje i nijedan pacijent koji prođe anesteziološku ambulantu neće čekati operaciju duže od pet do 15 dana.

Klinika se vraća u redovan režim rada, rekao je direktor ove ustanove Dragan Milić. Prema njegovim rečima, više se neće čekati operacije koje su se prošle godine čekale tri do četiri meseca, a nekada i pola godine.

- Advertisement -

Posle gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda, cilj koji je postavila naša Klinika za kardiohirurgiju UKC Niš da se eliminišu sve liste čekanja za kardiovaskularne operacije je ostvaren„, napisao je Milić na Fejsbuku.

Kako kaže, lista čekanja sa 149 pacijenata na početku ove godine prešla je u listu zakazivanja na kojoj se sada nalaze 42 pacijenta.

U ovih 100 dana urađeno je ukupno 248 operacija a prošle godine za isto vreme 117. Samo je u martu mesecu ove godine urađeno neverovatnih 98 operacija„, istakao je Milić.

Kako navodi, broj hospitalizovanih pacijenata u prva tri meseca prošle godine bio je 145 a ove čak 353. Broj ambulantnih pregleda za period januar-mart ove godine iznosio je 3.014 a prošle godine 1.467.

Dakle, u odnosu na prošlu godinu došlo je do dupliranja broja operacija, broja pregleda i broja hospitalizacija…. Jedino je stopa smrtnosti ostala ista – ispod dva odsto (1,98 odsto) uključujući i hitne slučajeve. Niko od pacijenata koji je operisan tokom vikenda nije preminuo (bilo je sumnje da se vikendom gubi koncentracija u radu pa samim tim da pada i kvalitet rada)… Ova pretpostavka se nije pokazala tačnom„, napisao je Milić.

Dr Milić je i prethodnih nedelja bodrio svoje mlade kolege, zahvalivši im se na predanom radu kako bi ostvarili ciljeve zacrtane na početku 2023. godine.

I sve ove rezultate u ovih 100 dana postigla je ista ekipa ljudi sa istim ili čak nešto manjim brojem izvršioca u odnosu na prošlu godinu i to govori sve o povećanom obimu posla koji smo imali… Na žalost, broj higijeničara i bolničara smanjen je u odnosu na prošlu godinu, što potencijalno može ozbiljno ugroziti rezultate našeg rada i činjenicu da naša klinika gotovo da i nema postoperativne infekcije… Smanjen je i broj anestetičara„, kaže Milić.

On je svake nedelje, nakon uspešnog i radnog vikenda, na društvenim mrežama objavljivao fotografije svojih mladih kolega.

Ponosan na celokupno osoblje klinike koje je istrajno i požrtvovano izdržalo ovaj ekstremno jak tempo rada i ispunilo dato obećanje da će eliminisati liste čekanja. Pošto rad vikendom nije bio plaćen dokazali su da postoje važnije stvari od novca – a to je briga za pacijenta. Briga za one ljude sa kojima živimo, koje možda i srećemo u gradu a nismo ni svesni da im je pomoć potrebna.

Dr Milić je zahvalio nadležnima što su obezbedili dovoljno potrošnog materijala da se postigne ovaj cilj iako zvanično odobrenje za ovaj dopunski rad nikada nisu dobili.

Nadamo se da će klinika biti sagledana sa nabavkom opreme koja nije zanovljena 15 godina i ovde pre svega mislimo na EKK mašinu (imamo samo jednu) i monitore za invazivni monitoring. Takođe se nadamo i prijemu novog osoblja kako bi u normalnom kapacitetu proširili broj i vrstu usluga. Građani Niša i Juga Srbije ali i osoblje naše klinike to zaslužuju…. Formiranje Instituta koji građani Niša čekaju duže od 50 godina svakako bi obezbedio još bolju zdravstvenu uslugu.

On je obećao rad vikendima bez finansijske naknade ukoliko u budućnosti bude veći priliv pacijenata koji se ne mogu svi operisati radnim danima kako bi i oni dobili odgovarajuću i pravovremenu operaciju.

Source021

Ostavite komentar

Najnovije objave

Razvojni put Dijane Hrkalović: Od državne sekretarke do „Vile na skaju“

Bivša državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Dijana Hrkalović, koristila je telefon sa 'skaj' aplikacijom skrivajući se iza nadimaka...

Još priča na sličnu temu