OVO SAMO IMA U SRBIJI: Poslanici sede kući skoro dva meseca i ne rade, a narod ih plaća

Obavezno pročitajte

Otkako se o Kosovu raspravljalo u Skupštini Srbije sednica parlamenta više nema. Prolećno zasedanje počelo je 1. marta, ali su klupe i mesec i po dana kasnije prazne.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić o tome se ne izjašnjava, ali je danas na Pinku analizirao akciju dela opozicije koja prikuplja potpise za referendum o francusko-nemačkom sporazumu, i praktično odgovorio kako će se vlast prema tom predlogu odnositi.

- Advertisement -

I tako u krug – poslanici sede kod kuće, građani ih plaćaju i kad ne rade, a sav posao radi predsednik. Čak i upućuje Vladi na usvajanje predloge, što se do sada nije dešavalo, dok se o francusko- nemačkom sporazumu trenutno čuje samo iz opozicionih redova, čiji deo traži i raspisivanje referenduma.

„Svi znaju da predsednik po nasem Ustavu predstavlja državu i u zemlji i inostranstvu, da je izabran direktno upravo da bi vodio onu politiku koju su ljudi izabrali. Dakle, nije to nikakvo pitanje. Ovo je najobičnija lakrdija koja služi nečemu drugom. Ona služi da se ti među sobom takmiče ko će da bude više u medijima, njihovim ovim tajkunskim i ko će da bude oštriji da skoči na Aleksandra Vučića i kaže kako sad ništa ne valja“, rekao je predsednik Skupštine Vladimir Orlić gostujući na TV Pink.

„Orlić u svojoj prepotentnosti misli da je važniji i pametniji od naroda i misli da oni mogu da odlučuju u ime naroda i donose ovako važne odluke. A čak ni Orlić, Vučić i Brnabić, čak ni zajedno nisu pametniji od naroda i zato je Narodna stranka i pokrenula inicijativu za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma, koji je jedini demokratski nenasilnu način da narod odbaci na referendumu francusko-nemački sporazum“, rekao je za N1 Stefan Jovanović iz Narodne stranke.

Početak redovne skupštinske sednice se ne nazire i deluje kao da Vlada ne radi ništa. A ona je upravo ta koja poslanicima treba da uputi nove zakone ili izmene postojećih.

„Već dugo vreme Skupština ne zaseda, gospodin Orlić je praktično suspednovao rad Skupštine i u takvoj situaciji jedini nenasilan legalan način jeste referendum na kojem će građani moći da se odluče“, dodaje Jovanović.

„Jel dolazio Aleksandar Vučić u Skupštinu da govori o Kosovu i Metohiji? Pa nisu tamo mogli da izdrže da sede dva sata, a on je izdržao dva puta po 13 sati i sad će oni da traže sednicu“, poručio je Orlić na Pinku.

„Mera nekog uspeha postupanja u najvišem zakonodavnom telu jeste vaša sposobnost da tamo sedite ili da vam presedavajući Narodne skupštine spočitava da li je neko sedeo 10 , 15 minuta ili izašao napolje i time, navodno, pokazao da ga ne zanima šta se to dešava na Kosovu. Mi nikada od kada je SNS na vlasti nismo imali ozbiljnu skupštinsku raspravu o tako važnoj stvari kao što je situacija na Kosovu“, ocenio je novinar Veljko Pajović.

Što se tiče inicijativa za referendum i da građani odlučuju o bilo čemu jedna se izgubila, a tiče se litijuma. Predata je Narodnoj Skupštini na početku mandata. A kako će proći ova nova, opoziciona, sudeći po nastupima u medijima predstavnika vlasti – neće u parlament ni zakoračiti.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšen srpski ratni veteran na Jarinju, po ulasku na KiM mu se gubi svaki trag!

Sinoć nešto posle jedanaest časova na administrativnom prelazu Jarinje, pripadnici šiptarske policije uhapsili su srpskog borca, koji je vozilom...

Još priča na sličnu temu