„OVO JE IZOPAČENOST“: Papa Franja uvredio dva naroda Rusije, Zaharova burno reagovala!

Obavezno pročitajte

Papa Franja je izjavio da su „najokrutniji“ među ruskom vojskom u Ukrajini Čečeni, Burjati i ostali „koji nisu deo ruske tradicije“. Na to je burno reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je kazala da takva izjava nadmašuje puku rusofobiju.

Poglavar Rimokatičke crkve je u intervjuu za jezuitski časopis „Amerika“ nazvao ukrajinski narod „mučeničkim“.

- Advertisement -

„Generalno, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu deo ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje“, rekao je papa Franja.

Na to je oštro reagovala zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Ovo više nije rusofobija, ovo je izopačenost, ne znam više na kom nivou. Setite se da su nam devedesetih, početkom dvehiljaditih govorili potpuno suprotno – da su Rusi, Sloveni ti koji muče narode sa Kavkaza, a sada nam govore da kavkaski narodi muče Ruse. Ovo je izvrtanje istine“, ocenila je Zaharova.

Ona je naglasila da Čečeni, Burjati i svi drugi predstavnici multinacionalne i multikonfesionalne Rusije čine jednu porodicu.

„Želela bih da podsetim braću katolike da u Bibliji piše da svi ljudi imaju jednog Oca. To je početak i kraj svih razgovora koji imaju bilo kakav ksenofobičnu, rasističku, nacionalističku ili drugu mizantropsku pozadinu“, poručila je portparolka ruskog spoljnopolitičkog resora.

Oglasio se i lider Burjatije Aleksej Cidenov koji je rekao da „vojnici iz Burjatije časno izvršavaju svoju dužnost, te da su primer najbolje tradicije ruske vojske“.

„Ocena poglavara Rimokatoličke crkve o surovosti pojedinih nacionalnosti, tačnije Burjata i Čečena, koji štite civilnog stanovništvo – u najmanju rukuje čudna. Istorija poznaje mnogo primera kada su oni, koji se smatraju predstavnicima civilizovanih nacija, uništavali gradove, zemlje, pa čak i narode“, istakao je Cidenov.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu