15.6 C
Belgrade
petak, 25 septembra, 2020

NOVO OTKRIĆE NAUČNIKA: Ovi receptori su rešenje u borbi protiv korone

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Korona i receptori

Koronavirus inficira ćelije tako što prodire kroz receptore na njihovoj površini. Sada, pravljenjem „mamca“ tog receptora, naučnici imaju za cilj da spreče napad virusa.

- Advertisement -

U novoj studiji, objavljenoj 4. avgusta u časopisu Science , istraživači su napravili takav lek i otkrili da se koronavirus čvrsto vezao za „lažni “ receptor i kada se jednom vezao, virus ne može inficirati ćelije. Mamac se vezuje za ćelije virusa jednako čvrsto kao na neutralizujuće antitelo , molekul u obliku slova ipsilon koji omogućava imunom sistemu da uhvati virus i spreči ga da inficira ćelije.

Neutralizirajuća antitela su „najbolje što ljudsko telo čini… tako da je to naš cilj“ – imati „mamac“ receptor na koji se isto tako prilepi koronavirus, rekao je autor studije Erik Proko. Tim naučnika je otkrio da se njihov novi dizajnirani „mamac“, poznatiji kao sACE2.v2.4, čvrsto veže za novi koronavirus i SARS-CoV, srodni virus koji je ranih 2000-ih uzrokovao izbijanje teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Ukoliko „mamac“ deluje na životinjama kao što je to slučaj i u ćelijskoj kulturi, mogao bi da se razvije kao lek za COVID-19 i preventivnu terapiju za ljude. Uprkos tome, istraživanje je još uvek u vrlo ranoj fazi i nijedan “mamac“ nikada nije odobren kao terapija od zaraznih bolesti, rekao je Proko.

- Advertisement -

„Ovo bi bilo nešto novo, ako bude uspešno“, budući da će to biti prvi lek koji je odobren kao antivirus. Dodao je on.

Proko je primetio da, da bi bio uspešan antivirus, „mamac“ mora da ispunjava dva glavna kriterijuma:

Prvo, ne sme da poremeti važne telesne funkcije, s obzirom na to da prirodni receptori često igraju više uloga u telu. Na primer, ACE2 receptor, koji COVID-19 koristi kao ulaz u ćelije, takođe pomaže u kontrolisanju volumena krvi i snižavanju krvnog pritiska, rekao je. Inficirajući ćelije ACE2 receptora, COVID-19 zapravo ometa aktivnost ACE2 u telu – „mamac“ može potencijalno „spasiti“ deo ove izgubljene aktivnosti ostavljajući prirodne receptore otvorenim za funkcionisanje, umesto da se vežu za koronavirus, rekao je Proko.

Međutim, ACE2 „mamac“ receptori mogu izazvati neželjene efekte, pa ih istraživači moraju pratiti u studijama na životinjama i ranim kliničkim ispitivanjima, dodao je.

- Advertisement -

Da bi bio dobar za korišćenje, „mamac“ mora da pokazuje visoki afinitet prema virusu na koji cilja, što znači da se čvrsto vezuje za virus u ljudskim ćelijama.

„Da biste bili dobar veznik, sa visokim afinitetom, morate se brzo vezati za svoju metu i morate se polako spuštati do nje“, rekao je Proko. Da bi pronašli „mamac“ koji se dobro veže za SARS-CoV-2, Proko i njegove kolege isključili su hiljade neadekvatnih ACE2 kopija koristeći eksperimentalnu tehniku poznatu kao „duboka mutageneza“.

Pa šta je duboka mutageneza? Razmislite o vegas automatu – kombinacija tri različita voća jednaka je određenoj isplati (ili ne). DNK je sličan: skup od tri slova kod za jednu aminokiselinu ili lanac proteina. U ovom slučaju, tim je pronašao segmente sa tri slova u 117 tačaka na ljudskoj DNK za koje su prethodne studije nagoveštavale da li se koronavirus čvrsto vezuje za ACE2 receptor. To je omogućilo istraživačima da u osnovi „povuku ručicu automata“ iznova i iznova kako bi proučili kako zamena svake aminokiseline (jedan zavrtanj automata) za drugu utiče na vezivanje ACE2 receptora za korona virus.

„Možete iscrpno testirati mnoge, hiljade hiljada mutacija, da vidite koje su relevantne“, rekao je Proko.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

(VIDEO) VUČIĆ O GLUPIM SRBIMA: Naš narod ne zna gde se Kosovo nalazi na mapi! HUŠKAO POLICIJU NA NAROD…

Brutalna reakcija MUP-a održala je Aleksnadra Vučića na vlasti tokom protesta protiv uvođenja policijskog časa, a došlo je vreme da se...

PREDSEDNIK LEKARSKOG SINDIKATA: Od prvog oktobra se ponovo uvodi vanredno stanje!

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, izjavio je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S da se opravdano sumnja...

MILOVI MEDIJI ISKOPALI SNIMAK KRIVOKAPIĆA IZ 1999. „Sedi ispod Karadžićeve slike u društvu četnika“ VIDEO

Pojedini portali objavili su snimak jednog od opozicionih lidera Crne Gore Zdravka Krivokapića, star 21 godinu, na kom on sedi ispod...

(UZNEMIRUJUĆE) Anti-korona demonstranti BRUTALNO SMRVILI kordon: KAMENOVALI policajce bez prestanka i milosti, ima i mrtvih? (VIDEO)

Veći broj policajaca je pretrpeo teške povrede opasne po život, a sumnja se da ima i poginulihArgentinu u...

NOVE INFORMACIJE! „Virus Korona nije prirodan, proizveden je u laboratoriji“ (FOTO)

"Ne radi se o prirodnom virusu, već o veštačkom patogenu, koji je proizveden u laboratoriji. Niko ne govori istinu, čak i...