31.5 C
Belgrade
ponedeljak, 27 juna, 2022

TRUJU NAS, A ĆUTE: Otrovni ugalj je ravan kolektivnom samoubistvu!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Ugalj, i otrov u Srbiji

Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić rekao je da ne zna niti ga interesuje da li su ugalj , tj. trgovci ugljem, deo neke jedinstvene organizacije ili ne, „jer za takva pitanja postoje službe koje svi mi obilno plaćamo da to otkriju i sankcionišu“, dodajući da „dakle, valja pitati druge kako se odvija ekspoloatacija i trgovina najlošijeg kvaliteta“.

– Za mene je mafija svako ko prodaje droge dizajnirane kao bombone mladima. To je isto kao i kada neko prodaje stotine hiljada tona otrovnog uglja kao da je to bogzna kakvo najnormalnije gorivo, a da su kupcima nedostupni bilo kakvi podaci šta to kupuju, odakle je, kakve rizike upotrebe nosi sobom – rekao je on za novi broj NIN-a koji podseća da je Majić pre više meseci rekao da je do skoka zagadjena vazduha došlo zbog „ugljarske mafije“.

- Advertisement -

On je ukazao da je to video kao „urgentan, strahovit problem, ravan kolektivnom sporom samoubistvu“.

– E, sada, očekujem da ima još zabrinutih i onih koji će me demantovati ili potvrdititi. No, ja rekoh i spasoh dušu – naveo je Majić.

On je rekao i da se „najlošiji ugalj koji se na ovim prostorima prodaje zove ‘kolubara’, a REIK je veliko javno preduzeće koje ima odredjenu kontrolu nad resursima lignita u Kolubarskom ugljenom basenu“.

- Advertisement -

– Mislim da je sasvim u redu prozivati javno preduzeće i ukazivati da se pod njihovim imenom nešto loše dešava, a sve u nadi da će preduzeće preduzeti nešto i tako pokazati da su odgovorni i vredni obilate javne podrške koju dobijaju. REIK je deo Elektroprivrede Srbije, a to je preduzeće koje, pre svega, proizvodi električnu energiju koja je trenutno najčistiji mogući izvor grejanja i zato dodatno ima smisla i neke poetske pravde da se EPS aktivno i intenzivno bori za čistu energiju i da ne dozvoli da se povezuje sa nečim što je opasno i štetno. Ja od njih očekujem akciju – istakao je Majić.

On je naveo i da nema ni trunčicu sumnje da lignit treba napustiti i otvorene kopove zatvoriti i zatravniti, dodajući:“ Ceterum censeo, lignit treba zabraniti, a rudnike zatvoriti“.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti