OTKRIVENO: Krizni štab već danima laže da su ova mesta žarišta u Srbiji!

Obavezno pročitajte

Krizni štab naveo nekoliko mesta kao potencionalna žarišta

Kraljevo, Vrnjačka Banja i Raška su mesta koja Krizni štab za borbu protiv širenja koronavirusa svakodnevno pominje kao potencijalna žarišta. Međutim, istina je potpuno drugačija. Pomenuta mesta u poslednjih mesec dana beleže drastičan pad broja zaraženih, ali i broja pregleda u kovid ambulantama.
Prema našim saznanjima, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” svakodnevno dobija od Zavoda za javno zdravlje Kraljevo izveštaj o stanju u gradovima koje pokrivaju, i on se potom u skraćenoj verziji prosleđuje članovima Kriznog štaba.

krizni

Nikom ovde nije jasno zašto se, recimo, Kraljevo danima pominje kao žarište. Naši izveštaji pokazuju potpuno drugačije stanje. Zavod za javno zdravlje iz Kraljeva, svakodnevno u 13 sati, Batutu šalje širi izveštaj o situaciji s koronavirusom, broju zaraženih, pregledanih, hospitalizovanih… Oni su ti koji onda prave izveštaj i prosleđuju ga kriznom štabu. Nije jasno ko je tu zatajio. Ali, informacije nisu tačne i građani se dezinformišu i bez potrebe plaše”, kaže za Nova.rs izvor iz Kriznog štaba u Kraljevu.

- Advertisement -

Pokušali smo da odgovore dobijemo i od gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića. Na naše pitanje zašto se desilo da Kraljevo bude proglašeno kao žarište, Terzić nam je napisao da je to pitanje za Krizni štab Vlade Srbije.

Ostali smo uskraćeni i za odgovore o tome zašto niko iz vlasti u Kraljevu nije reagovao na takve informacije, ali ni na pitanje da li lokalnu vlast uopšte dotiče širenje ovakvih informacija.

Na osnovu informacija iz Zavoda za javno zdravlje epidemiološka situacija na teritoriji Kraljeva je stabilna i pod kontrolom. Prema najnovijem izveštaju, u zadnja 24 sata na teritoriji Kraljeva, među poslednja 24 testirana uzorka briseva, jedna osoba je bila pozitivna na Kovid 19. U Opštoj bolnici ”Studenica” Kraljevo trenutno se jedan pacijent leči od Kovida 19. Tokom protekla 24 sata otpušten je jedan pacijent, a novoprimljenih nije bilo.

Ovi podaci ne razlikuju se mnogo od prethodnih, prema kojima se u poslednjih mesec dana u Kraljevu broj novozaraženih na dnevnom nivou kretao od jedan do tri, a bilo je i dana kada nije bilo nijednog novog slučaja infekcije.

Dezinformacije i za Novi Pazar

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek apelovao je na sve institucije u Novom Pazaru da budu u pripravnosti jer korona “neprimetno” dolazi u taj grad.

Naveo je da je primećeno da se u poslednjih sedam dana broj pozitivnih pacijenata kreće između dva i tri odsto od ukupno testiranih što nagoveštava da je virus i dalje tu, kao i da su u hospitalnom delu bolnice svakodnevno dva do tri pacijenta.

Međutim, prema informacija Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, od 4. do 7. oktobra nije registrovana nijedna osoba pozitivna na koronavirus. A u Opštoj bolnici se trenutno dva pacijenta leče od Kovida 19, a krajem juna i u julu je u novopazarskoj bolnici ležalo preko 400 zaraženih osoba.

Ostavite komentar

Najnovije objave

Akademik Nebojša Lalić na prodaju

Akademik Nebojša Lalić, koji se na predstojećim izborima za novo rukovodstvo SANU, kandidovao za novog generalnog sekretara Akademije, ponudio...

Još priča na sličnu temu