-1.3 C
Belgrade
subota, 22 januara, 2022

OTKRIVENO JE: Evo kako Vučićeva vlast svakog vlasnika automobila zakine u proseku 330 evra godišnje!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Od kada je Vučić došao na vlast, država je akcize na motorno gorivo povećala za 70% čime svakom vlasniku putničkog vozila u Srbiji u proseku iz džepa godišnje izvuče dodatnih, približno 330 evra!

Cena motornog goriva direktno zavisi od cene sirove nafte na svetskom tržištu, ali i od akcize koje države zaračunavaju kao fiksni namet po svakom litru prodatog goriva. Zato se cene goriva na pumpama razlikuju od zemlje do zemlje, zavisno od toga koliko Vlade maloprodajnu cenu opterete akcizama.

Kakva je situacija u Srbiji? Katastrofalna, jer je Vučićev režim osiromašenom stanovništvu povećao ovaj namet od 2012. godine za šokantnih 70%! Naime, pri njegovom dolasku na vlast, akciza je iznosila 35,57 dinara po svakom prodatom litru, a sada je 59.48 dinara po litru. Dakle, Vučićevom voljom svaki vozač prilikom tankovanja goriva plaća 24 dinara ilu 0.2 evra više po svakom sipanom litru!

- Advertisement -

U praksi to izgleda ovako. Ako prosečan vlasnik automobila u pređe 20.000 km godišnje i ukoliko automobil u proseku potroši 8 litara goriva na 100 km (8l/100 km), to znači da u proseku potroši 1.600 litara goriva. S obzirom na to da je vlast povećala akcizu za 0.2 evra – to znači da Vučićevom voljom prosečni vlasnik automobila plaća oko 300 evra više na godišnjem nivou.
Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić

Dakle, do 2012. prosečan vozač je godišnje plaćao oko 480 evra a danas oko 810 evra – razlika je ogromna i dokazuje još jedan način kako vlast izvlači novac iz džepa osiromašenih građana!

- Advertisement -

Posledica ovakve politike države je da je u Srbiji, motorno gorivo drastično skuplje neko u Bosni i Hercegovini ili Severnoj Makedoniji koje su na sličnom nivou ekonomskog razvoja i životnog standarda.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti