OTKRIVENO JE: Američka porudžbina pokrenula Mila da udari na svetinje, evo o čemu se radi

Obavezno pročitajte

Američki general Ben Hodžis još letos je apelovao da se regionu i Srbiji pomogne da se odupru Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je vezana za Rusiju. Da li je Milo Đukanović sada, kada Crna Gora „zakonski“ otima srpske svetinje, samo podizvođač radova koje je isporučio NATO, a narudžbina došla iz Amerike?

A Đukanović je vrlo revnostan izvršilac domaćih zadataka, smatraju sagovornici Sputnjika, general u penziji Mitar Kovač i istoričar Aleksandar Raković.

- Advertisement -

Ako je neko ovog leta i imao dilemu kako shvatiti izjavu bivšeg glavnokomandujućeg američkih kopnenih snaga u Evropi, američkog generala Frenklina Bena Hodžisa, danas je zasigurno nema.

Hodžis je tada poručio da zemljama našeg regiona „treba pružiti podršku i zaštitu od pritiska Rusije“, a da bi Srbiji „trebalo pomoći da se odupre pritiscima SPC, koja je vezana za Rusiju“.

Označavanje Srpske pravoslavne crkve kao smetnje u ostvarivanju američkih interesa na Balkanu, kojoj ovde sreću kvari toliko puta apostrofiran „maligni uticaj Rusije“, praktično je bila najava usvajanja zakona kojim je u Crnoj Gori ozvaničena otimačina imovine SPC.

Premijer Crno Gore Milo Đukanović

© REUTERS / SLAWOMIR KAMINSKINajmlađa članica NATO-a Crna Gora je dobila zaduženje da gradi crnogorski identitet na otimačini imovine Srpske pravoslavne crkve

Američka narudžbina pokrenula Mila

Kovač ističe da je američki general samo obelodanio ono što je odavno jasno.

„Problemi u Crnoj Gori vezani za Srpsku pravoslavnu crkvu i njenu imovinu su strateški osmišljeni i planirani iz NATO kuhinje, Crna Gora je kao nova članica dobila zaduženje, a aktuelna vlast na mnoge načine je ucenjena da se u u procesu izgradnje takozvanog crnogorskog identiteta odrekne veza sa SPC, da izgrađuje ’crnogorsku crkvu‘ i da je to model koji treba da slede i drugi narodi i novostvorene države na prostoru Balkana“, kaže sagovornik Sputnjika.

Makedonski i ukrajinski recept

Podsećajući na slučaj Severne Makedonije i nekanonske „makedonske crkve“, on napominje da je to, pre svega, zadatak članica NATO-a, koje moraju da se ponašaju u skladu sa smernicama te Alijanse.

„Po tom receptu, i po modelu takozvane ’ukrajinske pravoslavne crkve‘, takođe nekanonske, gradi se perspektiva i budućnost pravoslavnih crkava u novostvorenim državama, i ono što je najtragičnije, ukoliko ovaj model i u Crnoj Gori prođe, i ukoliko svekoliko srpstvo ne izgradi sposobnost da osujeti crnogorsku vlast da poništi ovaj zakon, na tom modelu će se graditi i otimanje svetinja na Kosovu i Metohiji, nakon donošenja takozvanog pravnoobavezujućeg sporazuma“, upozorio je Kovač.

Crnogorska policija

© AP PHOTO / RISTO BOZOVICCrnogorska policija

NATO je, smatra on, proteklih godina samo potrošio vreme, a nije došao do rezultata u daljem pohodu na Istok, gde je najveći problem u nametanju globalističkog sistema vrednosti video u pravoslavlju. Zato je, kako kaže, na tapetu pravoslavna crkva bilo gde u Evropi i otud i dalje nedefinisan prostor Balkana za NATO jeste izazov.

Uloga „duboke države“

Za Rakovića je, pre svih, Đukanovićev nalogodavac američka „duboka država“.

Protest u Podgorici

© SPUTNIK / NRBOJŠA POPOVIĆProtest u Podgorici

To što je Amerika sa NATO-om preko Đukanovića posegla za ovakvim potezom obračuna sa Crkvom, po njegovom mišljenju, upravo govori o slabosti SAD i o tome da nijedan od prethodnih pokušaja da se obračuna sa neposlušnima na Balkanu, a preko njih i sa Rusijom nije urodio plodom.

„Oni nisu uspeli da rasrbe Crnu Goru, niti da pokolebaju Srbe, ni u Crnoj Gori i Srbiji, ni u Republici Srpskoj. Srbi i dalje funkcionišu kao jedan organizam, oni ne mogu da shvate kako se to desilo. Neki drugi narod bi, verovatno, odavno bio slomljen, međutim, sa Srbima to nije slučaj“, ističe Raković.

Od radikalnog Srbina do srbofoba

Sagovornici Sputnjika smatraju da je, sudeći po svemu što se sada dešava u Crnoj Gori, potez Amerike i NATO-a čiji je realizator Đukanović potpuno kontraproduktivan.

Kovač napominje da su se mnogi ljudi u Crnoj Gori pod pritiskom zbog egzistencije i posla izjašnjavali kao Crnogorci, a u svome biću bili i ostali Srbi i pripadnici Srpske pravoslavne crkve, a radi se o oko 70 odsto stanovništva.

Raković je izričit da je potez sa otimanjem imopvine SPC apsolutno kontraproduktivan.

„Oni su izazvali sukobe, a male su šanse da Milo iz ovoga izađe kao pobednik. Srpska pravoslavna crkva je preživela imperije i razne režime, pa će preživeti i Mila Đukanovića. On je krenuo u besmislen sukob koji će njega samog skupo koštati“, zaključio je Raković.

SourceSputnik

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu