OTKRIVENI TAJNI RAČUNI DRAGICE NIKOLIĆ: Sakrila četiri miliona evra!

Obavezno pročitajte

Dragica Nikolić, bivša prva dama Srbije, uspela je da kroz svoju fondaciju obrne 457.308.000 dinara, ili gotovo četiri miliona evra za poslednje dve godine predsednikovanja svog supruga Tomislava Nikolića, Fondacija je prihodovala prošle godine, poslednje godine mandata Tomislava Nikolića, čak tri puta više novca nego što je inkasirala 2015.

U finansijskom izveštaju objavljenom na portalu Agencije za privredne registre navedeno je da je prihod fondacije koja nosi ime bivše prve dame 2016. bio 348.865.000 dinara, dok je godinu dana ranije inkasirala „tek“ 108.443.000 dinara.

- Advertisement -

Pod velom tajne

Poslovanje Dragice Nikolić od samog početka obavijeno je velom tajne, a ni do danas javnost nije saznala ko su domaći i strani donatori koji pune kasu fondacije.

Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije smatra da je povećanje prihoda svakako sumnjivo ukoliko je ostvareno u periodu kad je suprug predsednice fondacije imao značajan politički uticaj.

– Pošto je tako, najnormalniji odgovor koji bi odagnao sve te sumnje jeste objavljivanje donatora kako bi se proverilo da li je neko do njih eventualno ostvario neku korist. Stvari sada stoje tako da ne postoji obaveza da se tako nešto uradi, ali onda nije primereno samo reći: „Nismo obavezni“ i staviti tačku. To pravilo treba da se promeni, a i bez obzira na to treba insistirati da se ti podaci objave ako nema šta da se krije. Ne vidim nijedan razlog da donator ima motiv da se sakrije i tako dovede pod sumnju svoje dobročinstvo – objašnjava Minić.

Inače, nadležni organi su zbog sumnje na korupciju češljali poslovanje fondacije – Agencija za borbu protiv korupcije proveru je započela krajem 2016, a u kontrolu se uključila čak i policija u aprilu ove godine. Rezultati provere su, međutim, do sada nepoznati. Umesto konkretnih odgovora šta su otkrili u proteklih godinu dana, iz Agencije su uputili na sajt na kome je okačeno saopštenje da vrše vanrednu kontrolu imovine funkcionera, među kojima je i Tomislav Nikolić.

Na pomen „humanitarnog rada“ supruge u kabinetu Nikolića, tadašnjeg šefa države, to su obično tumačili kao pokušaj da se okrnji ugled i snizi njegov rejting. On je o fondaciji govorio i u godišnjem obraćanju pred Novu godinu i otkrio da je mesec dana ranije dobio „vrlo uvredljivo“ pismo od Agencije u kom se navodi da postoje indicije da je poslovanje fondacije povezano s koruptivnim radnjama i da donatori mogu imati privilegije u Srbiji.

Podatke kriju od javnosti

– Fondacija je reagovala tako što je Agenciji dostavila spisak donatora, ali s oznakom da to ne može da bude dostupno javnosti, već isključivo Agenciji. Ako nađe koruptivnu radnju, ako nađe kriminalca da je finansirao fondaciju, onda mogu slobodno da objave – rekao je tad Nikolić. Agencija, dakle, još proverava navode o postojanju sumnje na korupciju prilikom davanja donacija fondaciji i eventualnom postojanju pogodnosti koje su davaoci donacija ostvarili po navedenom osnovu, a u vezi s čim je fondaciji i upućen poziv za dostavljanje informacija.

Dragica Nikolić ŽIVI NA FEJSBUKU

Dragica Nikolić juče nije želela da govori o poslovanju svoje fondacije. Umesto odgovora na pitanja Kurira kojom ekonomskom veštinom je uspela da skupi skoro četiri miliona evra, iz njene fondacije su nam poručili da „sve informacije o radu i aktivnostima fondacije možete da pogledate na Fejsbuk stranici Dragica Nikolić. Tamo, međutim, ni slova nema o finansijama, već su stranicu preplavile fotografije bivše prve dame na kojima „preseca crvene vrpce“.

SourceN1

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu