10.5 C
Belgrade
četvrtak, 19 maja, 2022

OTKRIVAMO: 3 kandidata za novog šefa EPS, tu je i Grčićev čovek!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Smenom Milorada Grčića završena je jedna neslavna era prepuna afera i problema sa kojima se muči posrnuli gigant, Elektroprivreda Srbije, ali nova era još uvek nije počela. Dok traju prepucavanja na relaciji sindikati- ministarka Zorana Mihajlović, mesto direktora ostaje upražnjeno, ali se neka imena pojavljuju. Među njima, najglasnije se spekuliše o Vladimiru Markoviću, Miroslavu Tomaševiću i Radetu Basti.

Pre više od dve nedelje, Milorad Grčić, popularni Mića, podneo je ostavku na mesto direktora EPS-a. Njegovu ostavku je najavljivao, a praktično i posredno zatražio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio Grčiću da očekuje njegovu reakciju zbog haosa nastalog nakon snega. Nakon toga lider SNS poručio mu je da nešto drugo radi u 2022. godini.

- Advertisement -

U svom pismu kojim je zvanično podneo ostavku, Grčić je okrivio ministarku Mihajlović za loše stanje u energetskom sistemu Srbije, nakon čega je njihov sukob nastavljen na nivou saopštenja i izjava. Dok traje rat unutar SNS oko kadrovske politike, nekada veliki gigant, a sada sistem koji na nekoliko dana ima probleme sa požarima, eksplozijama i proizvodnjom, još uvek čeka da dobije direktora.

Iako je predsednik najavio da će pitanje prvog čoveka EPS-a biti rešeno kroz nekoliko dana, za sada konkretnih koraka nema, ali se u javnosti potencijalno spominje par imena, od kojih će neko i definitivno postati direktor.

Miroslav Tomašević – čovek sistema

Krajem 2021. godine, kada je već bilo gotovo izvesno da će Grčič biti smenjen, prvo ime koje se spominjalo bio je Miroslav Tomašević. Kao što je Nova.rs ranije objavila, Tomašević, koji je aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije, prvi je favorit da sedne u fotelju direktora EPS-a. Njegovi stručni kvaliteti nisu sporni, a na sednici Vlade koja je bila otvorena za medije, Vučić je oko stručnih stvari komunicirao isključivo sa Tomaševićem.

Miroslav Tomasević Foto:printscreen/PINK
- Advertisement -

On nije novo lice, budući da je prošao sve strukture EPS-a, a 2017. godine bio je kandidat za direktora. Nakon havarije u EPS-u, kada je gotovo 100.000 domaćinstva ostalo bez struje, Tomašević je podvukao da se sistem nije raspao, te da je pogrešno predstavljati probleme na ovakav način.

Vladimir Marković – „Duga ruka“ Milorada Grčića

Kao drugi kandidat spominje se izvršni direktor za razvoj strateških projekata EPS-a, Vladimir Marković. Ukoliko pitate Milorada Grčića, Marković nije drugi, već prvi i jedini izbor za direktora. Prema rečima radnika EPS-a, u pitanju je čovek koji je blizak Grčiću, pa bi njegovo imenovanje značilo da ostavka Grčića ne bi donela nikakve velike promene u ovom sistemu.

- Advertisement -
SourceNova RS
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti