OTELI OD DRŽAVE I NARODA, SVE OTKRIVENO: SNS ima nekretnine vredne 224 miliona dinara!

Obavezno pročitajte

Na Paliću, na oko 200 metara od granice sa Mađarskom, okružen njivama nalazi se salaš sa bazenom u vlasništvu vladajuće stranke. To je samo jedna od četiri lokacije na kojima SNS ima nekretnine vredne ukupno 224 miliona dinara, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).

  Kada se iz pravca Subotice prođe kroz centar Palića i krene ka Tresetiškom jezeru, nailazi se na asfaltirani put jedva širok da se dva automobila mimoiđu. Tamo gde se put račva, umesto asfalta samo zemlja i rizla. Put preseca državne njive i prolazi pored čarde na jezeru. U jednom trenutku nailazi na znak sa ispisanim upozorenjem: „privatan posed – zabranjen prolaz“. Na 670 metara od znaka nalazi se živopisni salaš sa bazenom i kućica u dvorištu.

Ove građevine su u vlasništvu Srpske napredne stranke (SNS). SNS je ovaj vojvođanski salaš platio nešto više od 7,1 milion dinara u julu 2019. godine. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u pitanju su objekti površine skoro 700 kvadrata.

- Advertisement -

CINS piše da se na tom salašu održavala edukacija za polaznike Akademije za mlade lidere Srpske napredne stranke.  Istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS od stranke bez nekretnina po dolasku na vlast, postao vlasnik građevinskih objekata i zemljišta vrednosti iznad 224 miliona dinara. Vladajuća partija je 2014. po hitnom postupku izmenila Zakon o finansiranju političkih aktivnosti čime je strankama omogućeno da kupuju nekretnine i novcem iz budžeta. Ipak, iako partije formalno prijavljuju da li su nekretninu kupile javnim ili privatnim novcem, u praksi je to teško kontrolisati, smatraju sagovornici CINS-a.  

Nedugo nakon salaša u Subotici, u avgustu 2019. naprednjaci su u Starom Merkatoru kupili još jedan poslovni prostor, od 418 kvadrata. Za to su, prema podacima Državne revizorske institucije (DRI), platili 43,5 miliona dinara. Na istoj adresi, CINS otkriva, SNS je postao vlasnik još jednog prostora – od 268 kvadratnih metara, koji su 2020. stavili pod hipoteku kod Halk banke.   SNS ima još jednu nekretninu kod granice, ovog puta srpsko-rumunske. U Srpskoj Crnji, malom banatskom mestu, vladajuća stranka je vlasnik prizemnog tržnog centra.

U pitanju je nekoliko kancelarija u kojima se nalazila firma Beolink. Prema podacima sa katastra nepokretnosti objekat se prostire na 384 kvadratnih metara, a stranka poseduje i poljanu iza objekta.

Međutim, osim šestosobnog lokala u kom je smešten Opštinski odbor stranke, SNS nije vlasnik ostalih lokala u tržnom centru. Osim za potrebe stranke, nekretnine mogu da služe kao jemstvo za kredit. Postoji drugi problem na koji upozorava Zoran Stojiljković, bivši predsednik Odbora Agencije. U nedostatku zakonske regulative, stranke bi mogle da prodaju prostorije kupljene parama građana i da taj novac zadrže„Veliko je pitanje šta će biti sa onim što je kupljeno državnim parama. Za to nema nikakvih jasnih ograničenja. (…) Ako je to njihovo vlasništvo tih ograničenja nema“, navodi sagovornik CINS-a.

SourceCINS

3 COMMENTS

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu