OTAC NIKODIM NAMAGARČIO SISTEM: Izvadio potvrdu, oslobođen nošenja maske!

0
1815

Otac Nikodim je danas izdao saopštenje za javnost u kojem se nalazi dokument po kojem je oslobođen nošenja maski. Saopštenje Oca Nikodima prenosimo u celosti.

DANAS SAM U POŠTI I PRODAVNICI, NA TRAŽENJE DA STAVIM MASKU, ODGOVORIO DA IMAM POTVRDU DA SAM OSLOBOĐEN NOŠENJA MASKI ZBOG VERSKIH UVERENJA, KOJA MI GARANTUJU USTAV I ZAKON O CRKVAMA I VERSKIM ZAJEDNICAMA. EVO TEKSTA I SKENA POTVRDE:
P O T V R D A


Ovim putem izdaje se Potvrda arhimandritu Nikodimu (…) Bogosavljeviću (JMBG…), pravoslavnom sveštenomonahu, za oslobađanje nošenja maske iz verskih ubeđenja, u javnim opštim i privatnim ustanovama, prodavnicama, prevoznim sredstvima i na otvorenom.

O B R A Z L O Ž E Nj E

Prema pravoslavnom učenju čovek je stvoren po liku i po podobiju Božijem, i stavljanjem maske na lice unižava se dostojanstvo čoveka kao Božije i bogolike tvorevine, jer je lice najvažniji deo čovekove ličnosti, odnosno stavljanjem maske se čovek, kao slobodna ličnost, ponižava i stavlja u robovski položaj.
Pravna osnova za ovo oslobađanje nošenja maske iz verskih ubeđenja jesu čl. 43 Ustava RSrbije, kojim se jemči sloboda veroispovesti, kao i čl. 202 Ustava, kojim se jemče prava iz čl. 43, čak i u vanrednim i ratnim stanjima. Osim toga, čl. 2 Zakona o crkvama i verskim zajednicama jemči da „niko ne sme biti podvrgnut prinudi koja bi mogla ugroziti slobodu veroispovesti“, niti zbog istih biti biti uznemiravan i diskriminisan, dok se članom 6. jemči unutrašnja i spoljašna autonomija Srbske Pravoslavne Crkve u odnosu na državu.
Potvrda se izdaje radi pokazivanja iste na zahtev pripadnika službe obezbeđenja, uprave javnih ustanova, prodavnica i javnog prevoza, kao i nadležnih državnih organa.

NASTOJATELJ MANASTIRA

Arhimandrit dr Nikodim (Bogosavljević)

Ostavite komentar