OTAC MLADIĆA STRADALI U „NAMENSKOJ“: Naša porodica trpi teror!

Obavezno pročitajte

„Od početka suđenja za smrt mog sina Milomira koji je stradao u eksploziji 2017. godine, za koju su optuženi direktor MB „Namenska“ Radoš Milovanović, Vladimir Lončarević, rukovodilac pogona Raketnih goriva, i Tomo Stojić, čelnik sektora Bezbednost i zaštita na radu, trpimo teror od suda jer je u konkretnom slučaju održano samo deset ročišta, a u ovoj instituciji smo bili više od 130 puta“, kaže za Novu otac nastradalog mladića, Milovan Milivojević.

Prema njegovim rečima, pretres koji je trebalo da bude održan 24. januara odložen je tek za 17, mart što je skandalozno i bezobrazno.

„Moja je želja da dočekam pravdu za sina, a kako se stvari odvijaju to je veoma diskutabilno. Slučaj se razvlači u nedogled, optuženi se ponašaju kao žrtve, to je teror nad nama, a dete mi skoro pet godina trune pod zemljom“, kaže za Novu nesrećni otac. Istog stava je i Milomirova sestra Mirjana.

- Advertisement -
Mirjana Milivojević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„I ovaj put je otkazano ročiste, a samo suđenje se pretvorilo u rijaliti šou. Po ko zna koji put razlog je korona jednog od optuženih. Ako je ikom ovaj ovaj virus doneo „dobra“, to je onda njima – okrivljenima. Po ko zna koji put imaju koronu. Po sistemu od jednog do drugog okrivljenog do njihovog advokata, pa u krug u nedogled. I postala je praksa da se zaraze poslednji radni dan pred ročište. A onda predsednik suda brže – bolje obaveštava, zamislite, najpre novinare, valjda da se spase od javnosti, a onda advokate“, navela je Mirjana ističući da njenu porodicu, odnosno oštećene i njhove svedoke čak i ne obavesti. A i zašto bi to radio, ko smo mi njemu, ogorčeno zaključuje sestra tragično nastradalog mladića.

Redakcija portala Nova.rs je kontaktirala tužioca Steva Milićevića kako bismo dbili odgovore na pitanja koliko virus traje u njihovom slučaju i zbog čega suđenje nije izmešteno na višu instancu ukoliko ivanjički Osnovni sud nije u stanju da ga završi, ali smo dobili polovične i nepotpune odgovore. Pitali smo i kako okrivljeni ima veća prava nego oštećeni, a on je odgovorio:

„I ja sam zaražen koronavirusom, trenutnio sam u bolnici, a čekam pregled. Takođe, bolesni su okrivljeni, a kada je u pitanju RT nema punomoćnik pravo da predlaže po zakonu delegata nadležnosti suda. To može samo okrivljeni ili njegovi branioci“, izjavio je on za naš portal.

Na ponovljeno pitanje kako okrivljeni ima veća prava nego žrtva Milićević nas je zapitao da li razumemo da je bolestan.

„Mislim stvarno nema smisla. Rekao sam vam koliko sam mogao, a vi hoćete da ulazite u detalje. To stvarno nije u redu, nije mi dobro i ja treba da odgovaram na neka pitanja. Da sam zdrav mogli bismo da pričamo duže. Uostalom najbolje je da pozovete predsednika suda koji je i sudija u ovom postupku, Ljubišu Tomićevića“, zaključio je tužilac.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Porodica stradalog radnika

Nažalost, nismo stigli da ga pitamo zašto u predmet nije uvršćen izveštaj Ministarstva odbrane, u koji je Nova imala uvid, i u kome se navodi da je prekršeno čak jedanaest mera zaštite na radu. Nakon razgovora sa Milićevićem kontaktirali smo sudiju Ljubišu Tomićevića, koji i vodi ovaj postupak, ne bi li on dao konkretnije odgovore na ista pitanja.

„Ja sam na kolegijumu, sve informacije u vezi predmeta imate na portalu suda, a druge ne dajemo. U vezi trajanja procesa sve postoji u spisima, i zašto se odlaže i zbog čega se ne održava, stvarno ne mogu ništa više da kažem, radi se sve u skladu sa ZKP. Ako vas nešto interesuje dođite u sud i razgovaraćemo“, rekao je Tomićević.

Na našu konstataciju da ne postoji razlika dati informaciju telefonom ili lično, on je rekao da mora da nastavi kolegijum i zalupio slušalicu.

Advokat porodice Milivojević, Borivoje Borović, izjavio je ranije za naš portal da se radi o već uigranom scenariju koji podrazumeva da se ovaj krivični postupak što više odugovlači, jer smatraju da će se promeniti neke okolnosti u sudu, ili, pak, doći do zastarelosti, a da se on praktično nije ni razvio do kraja.

„Postoji takozvana zamena u sudskom postupku kada je advokat može blagovremeno naći. Dva dana pred suđenje ono se otkazuje. Ovde sve gubi smisao kada i sam sudija, Ljubiša Tomićević, pokušava da opstruiše sopstveni predmet“, navodi naš sagovornik.

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Borović podseća da je on prihvatio njegov predlog da se predmet premesti u Republičko tužilaštvo, a nakon toga ga je povukao .

„To praktično znači da on uopšte nije sposoban da vodi ovaj krivični postupak, da je na njemu izvršen pritisak, te da se plaši da se ponaša u skladu sa zakonom“, stava je Borović.

On naglašava da je opstrukcija bila više nego očekivana.

„Ukoliko želi da sprovede ovaj proces na zakonski način, logično bi bilo da zbog pritiska javnosti i osetljivosti postupka suđenje zakaže pet dana zaredom, da se obezbede svi uslovi za njegovo sprovođenje“, naglasio je Borović.

Sve u svemu, opstrukcija je očigledna, a proces se vodi reda radi, stava je Borović.

„Postupak je po želji Aleksandra Vučića da se predmet procesuira, a sa druge strane, imajući u vidu da prvookrivljenog Radoša Milovanovića, direktora MB ‘Namenska’, brani predsednikov advokat, onda smo mi u jednoj privatnoj i porodičnoj sudijskoj ujdurmi“, zaključio je Borović za Novu.

Podsećamo, u nesreći koja se dogodila 14. jula 2017.godine, ispred pogona raketnih goriva izbila je eksplozija nakon koje su poginuli Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do akcidenta je došlo prilikom istovara buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Namenska Čačak Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Iako postoje brojni dokazi koji govore u prilog tome da su prekršene brojne procedure zaštite bezbednosti na radu, kao na primer da objekat nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je dve godine bio u predistražnoj fazi. Naravno, jedan od najrelevantnijih dokaza je izveštaj MO gde je navedeno da je prekršeno 11 mera zaštite na radu, koji tužilac Milićević nije uvrstio u predmet, a taj korak je preduzela porodica Milivojević sa svojim pravnim zastupnikom.

SourceNova RS

1 COMMENT

Ostavite komentar

Najnovije objave

„Vučić srlja iz greške u grešku, pretpostavljam da nema izraelskog savetnika“

Narodni poslanik Vladeta Janković ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme pravi velike greške i da...

Još priča na sličnu temu