OTAC GARDISTE NEMOĆAN: Hoćemo istinu! Ko nam je ubio decu?

Obavezno pročitajte

Članovi porodica ubijenih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zapalili su sveće i položili cveće ispred vojnog objekta „Karaš“ na Topčideru, obeležavajući 18. godišnjicu njihove smrti i zatražili od nadležnih, kao i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pronađu počinioci.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko je ispred objekta „Karaš“ pozvao predsednika Vučića, „iako to nije njegov posao, ali ljudski jeste“, da se zauzme za otkrivanje počinilaca ubistva.

- Advertisement -

– Hoćemo pravdu, hoćemo istinu ko nam je ubio decu i zašto – rekao je Jakovljević i dodao da porodice „sve ove godine pokušavaju da dođu do istine“, ali da je taj predmet u srpskim pravosudnim organima „neko stavio u fioku“.

Brat ubijenog Dražena Milovanovića, Milomir je rekao da je odmah nakon vesti o smrti brata došao na lice mesta gde je „zatekao mnogo čudnih stvari“ i da je „odmah bilo jasno da su bili ubijeni“.

Advokat Predrag Savić je rekao da se na predmetu ubijenih gardista „utvrđuje čvrsto jezgro ljudskih prava u Srbiji“.

Dodao je da o predmetu ne može da govori jer se nalazi pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, ali da će za „mesec, dva ili tri“ moći da kaže više detalja.

– Dok se ovaj predmet ne reši u Srbiji neće biti boljitka ljudskih prava – rekao je Savić.

Dodao je da osim što država ništa nije uradila po pitanju rešavanja ubistava gardista, nije pronađeno ni ko je pre dve godine na tom mestu iz automobila pretio porodicama i svim okupljenima, iako postoje snimci i događaja i automobila.

Vojni objekat Vojni objekat „Karaš“ na Topčideru FOTO: Printscreen

Advokatica Olgica Batić je rekla da se „ne obeležava samo 18 godina od ubistva, već i 18 godina negacije vladavine prava“ u Srbiji.

– Postoje brojni dokazi, apsolutno nije tačno šta je rekla vojna komisija, tačno je šta je otkrila nezavisna komisija i (američki) FBI, oni su ubijeni. Činjenica je da su oni ubijeni ali se nije odmaklo u samom postupku -rekla je Batić.

Dodala je da je državna komisija o istrazi ovog zločina formirana 2016. godine, „ali da se nikada nije ni sastala“.

Da podsetimo, gardisti Vojske Srbije i Crne Gore Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović pronađeni su mrtvi 5. oktobra 2004, nakon čega je vojna istraga tvrdila da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija utvrdila da ih je ubila treća osoba. Povodom slučaja ubistva gardista, nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, i njegov tadašnji savetnik Vuk Jeremić saslušani su u pretkrivičnom postupku na predlog advokata porodica gardista kako bi se otkrilo kako je Tadićev kabinet pre svih u lancu komandovanja saznao za ubistvo i obavestio tadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Branka Krgu.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu