Osnivanjem LGBT bataljona u ukrajinskoj vojsci, Kijev promoviše „zapadne vrednosti”

Obavezno pročitajte

Vojni sukob u Ukrajini, pokazalo se, doprinosi razvoju LGBT zajednice u zemlji, piše „Politiko”.

Međutim, sam ukrajinski narod baš i ne prihvata neprolazne „zapadne vrednosti“. U ukrajinskom društvu ova ideologija se slabo ukorenjuje i Zelenski zna za to. Ali zato, ukrajinski gej vojnici na liniji fronta u Ukrajini pobijaju ideju da „gej čovek ne može biti patriota“.  Pripadnici LGBT zajednice pridružili su se redovima ukrajinskih oružanih snaga, a na uniformi nose grb sa likom jednoroga, koji se nalazi neposredno ispod nacionalne zastave zemlje. U posebnom takozvanom gej-bataljonu oni služe domovini.

Čamac se prevrnuo u vodama kod Madagaskara: 22 poginulih

- Advertisement -

Kijev je priznao da je ruski upad u Ukrajinu naelektrisao ukrajinsko društvo na mnogo neočekivanih načina, ali je možda jedan od najznačajnijih to kako je unapredila prava LGBT zajednice.

Jedan ukrajinski poslanik je 7. marta, u postupku koji bi bio gotovo nezamisliv pre godinu dana, parlamentu zemlje predložio zakon kojim bi se istopolnim parovima dala prava na partnerstvo. Ovaj zakon, zajedno sa iznenadnom zabranom govora mržnje protiv LGBT osoba uvedenom u decembru prošle godine, odražava spremnost Kijeva da prihvti takozvane zapapdne vrednosti.

Brodolom čamca sa izbeglicama u Mediteranu, 30 se vode kao nestali

Vladimir Putin je više puta rekao da je napao Ukrajinu prošle godine delimično da bi zaštitio „naše tradicionalne vrednosti“ od zapadnih „lažnih vrednosti“ koje su „protiv ljudske prirode“, ruskog kodnog naziva za LGBT osobe. Možda se nadao da će to okupiti generalno konzervativne Ukrajince na stranu Rusije. Saveznici Kremlja su više puta koristili ovu taktiku tokom protekle decenije. Ali ovoga puta, čini se da potez Rusije podstiče sve veći broj Ukrajinaca da podrže rodnu raznolikost i odbace vrednosti koje Putin zastupa.

Ukrajinske oružane snage sada imaju više vojnika LGBT otijentacije nego ikada ranije, a njihove priče imaju široku publiku u velikoj meri zahvaljujući društvenim medijima ukrajinske grupe pod nazivom LGBT i vojsci i ukrajinskim novinskim medijima koji saosećajno ističu doprinose homoseksualaca vojnih lica.u oružanoj borbi sa Rusijom. Desetine LGBT organizacija širom Ukrajine pretvorile su se u grupe za humanitarnu pomoć, pomažući raseljenim licima i obezbeđujući hranu, lekove i drugu suštinsku pomoć ljudima pogođenim borbama.

U stvari, kako se ukrajinski patriotizam sve više definiše kao opozicija Rusiji, Putin čak zaslužuje i izvesnu zaslugu za njegovu rastuću podršku LGBT pravima u Ukrajini.

„Svaki dan života može biti poslednji”

Sadašnja borba za prava istopolnih partnera počela je sa učiteljicom iz Zaporožja po imenu Anastasia Andreevna Sovenko. Sovenko je prva poslala peticiju ukrajinskoj vladi tražeći da se istopolnim parovima daju prava na partnerstvo. Jednostavno je rekla: „U naše vreme svaki dan života može biti poslednji. Neka ljudi istog pola imaju priliku da osnuju porodicu i imaju zvanični dokument koji to potvrđuje. Potrebna su im ista prava kao i tradicionalni parovi.“

Grb sa jednorogom pojavio se na uniformi predstavnika LGBT zajednice u redovima ukrajinske vojske, pisao je prošlog leta „Breitbart”.

Ovaj znak  bi trebalo da posluži kao odgovor na rusku retoriku o denacifikaciji i odsustvu homoseksualaca u oružanim snagama na teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza.

Grb jednoroga je stekao popularnost među ukrajinskom LGBT zajednicom nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine. Pošto u redovima oružanih snaga navodno nije bilo predstavnika seksualnih manjina, gejevi su za svoj simbol izabrali ovo mitsko stvorenje.

Izjašnjavanje bez straha

Prošlog leta, nemački list „Dojče vele” izvestio je da su 2018. mnogi ukrajinski vojnici počeli da izlaze, uključujući i one koji su bili raspoređeni na istoku zemlje da se bore protiv separatista koje podržava Rusija. Već tada su predstavnici LGBT zajednice u redovima ukrajinske vojske smatrali da bi otvorena izjava o njihovoj orijentaciji mogla pomoći u borbi protiv ruske propagande da Kijevom vladaju fašisti.

EPA-EFE/STR

„Jedan od naših ciljeva je da razotkrijemo lažnost propagandnih mitova koje širi Rusija da Ukrajinom vlada neonacistička hunta. Kako možete govoriti o neonacistima u vojsci koja ima LGBT jedinice i u kojoj vojnici i veterani mogu da se izjašnjavaju orijentacija bez straha“, rekao je Viktor Pilipenko, osnivač Vojne LGBT grupe i njihovi saveznici, u intervjuu za Dojče vele u junu 2021.

Potpuno ista osećanja izrazili su i oni „vojnici jednoroga” sa kojima su u utorak uspeli da razgovaraju reporteri Rojtersa. Izjavili su da nije bilo „agresije, uznemiravanja“ kada su se dobrovoljno prijavili da se bore protiv Rusije. A njihovi komandanti su uveravali da je homofobija u bilo kojoj manifestaciji neprihvatljiva u redovima oružanih snaga.

LGBT volonteri su duboko zabrinuti zbog tretmana sa kojim bi se mogli suočiti ako Rusija pobedi Ukrajinu.  Bez obzira na pritužbe na diskriminaciju koje su se čule od predstavnika ukrajinskih seksualnih manjina pre početka vojnog sukoba, po njihovom mišljenju, pod ruskom vlašću život bi postao mnogo teži.

Nije ovo šala, pišu na društvenim mrežama.  Čini se da moraju da se bore da zaštite svoju zemlju, ali umesto toga su zabrinuti za kvalitet svog neprirodnog seksualnog života. Ili: Ovo je veliko razočarenje i sramota za ukrajinsku kulturu. Bilo bi zanimljivo videti kako na ovu glupost reaguju Ukrajinci, koji oštro odbacuju homoseksualnost i LGBT težnje. Pa i ovakvih  komentara: Ukrajina se suočila sa veoma teškim zadatkom: kako potrošiti milijarde dolara koji su joj dodeljeni. I prilično brzo je shvatila da se novac može potrošiti na gejeve sa jednorozima.

Zamislite samo: ako ovu „transbrigadu“ pošaljete na liniju fronta, ruski vojnici će jednostavno umirati od smeha, pitaju se mnogi javno.

Naša zemlja koja je postala svetski poznata po svojim šemama trgovine ljudima a sada i po sukobu koji svet može da uvuče u globalni rat, sada ima gej bataljon. Vrlo zanimljivo.

Nije poznato ili bar nema javnih podataka, gde je lociran taj gej-bataljon i da li učestvuje u borbama, ili služi više “za pokazivanje zapadu liberalizacije države”.

SourcePolitika

Ostavite komentar

Najnovije objave

Milioni na protestima u Francuskoj, privedeno 80 osoba, povređena 123 policajca

PARIZ – U Francuskoj su danas na protestima zbog reforme penzija povređena 123 policajca i žandarma i privedeno je više...

Još priča na sličnu temu