Osamnaest građana bespravno sedi u foteljama direktora i donosi odluke

Obavezno pročitajte

U raspravi o transformaciji Elektroprivrede Srbije u akcionarsko društvo čujemo prilično neubedljiva objašnjenja šta će se promeniti, i plašim se da postoje namere koje se tiču privatizacije EPS-a, kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

“Ne postoji nikakav problem da kvalitetan menadžment kvalitetno vodi EPS i na ovaj način”, rekao je Minić u Novom danu na televiziji N1.

On podseća da je od 22 vršioca dužnosti direktora javnih preduzeća, osamnaestorici istekao mandat i rade protivno Zakonu o javnim preduzećima.

Podseća da je pred izbore 2012. u okviru kampanje jedno od obećanja bilo da se ide u profesionalizaciju javnih preduzeća i da će direktori biti birani na konkursu, zbog čega je donet Zakon o javnim preduzećima.

Međutim, na samom početku primene zakona on je grubo prekršen jer je, kako kaže Minić, neki republički sekretarijat je protumačio da se zakon ne odnosi na direktore koji su postavljeni pre njegovog stupanja na snagu.

“To je bilo apsurdno tumačenje koje se kosi s onim što je pisalo u zakonu”, rekao je Minić u emisiji Novi dan.

On kaže da su ljudi koji sede nezakonito na nekoj poziciji podložni političkom utiacju i svesni da koliko sutra mogu biti zamenjeni.

Nije nikakav problem i na konkursu izabrati direktora po želji vlasti, ali ako hoće da ga smene, onda moraju ponovo da pokrenu proceduru, to ne mogu da urade “preko noći”, kaže Minić.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

EKSKLUZIVNO OTRKIVAMO: Kako je završila Milova finansijska injekcija posrnulim ruskim opozicionarima u Beogradu

Još odavno je poznato da do pre koju godinu neprikosnovenom političkom, a i dalje neprikosnovenom kriminalnom autoritetu Crne Gore...

Još priča na sličnu temu