ORUŽJE U REGIONU: Koliko su građani naoružani i kolike su kazne

Obavezno pročitajte

Svaki dvanaesti građanin Srbije ima registrovano oružje u svom posedu, što je najviše u regionu, dok je broj legalno naoružanih građana u Sloveniji najmanji – svega dva odsto.

Na osnovu jedine baze podataka o broju registrovanog oružja koju ima Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kao organ koji izdaje dozvolu za posedovanje i nošenje oružja, u Srbiji ima 766.665 komada oružja u legalnom posedu u rukama oko 570.000 vlasnika, u koje spadaju i fizička i pravna lica.

- Advertisement -
N1/Lazar Lazić

Prema evidenciji MUP Srbije, među registrovanim oružjem je 232.310 pištolja, 361.716 komada lovačkog oružja i 64.658 komada sportskog oružja.

U odnosu na ukupan broj stanovnika (6,7 miliona), oružje u svom posedu legalno ima 8,5 odsto građana Srbije, a podaci govore da na svakih 100 stanovnika dolazi 11,5 komada oružja.

U Sloveniji oružje u svom posedu ima znatno manji broj građana – 44.771, što u odnosu na broj stanovnika (2,1 milion) čini tek 2,1 odsto. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije, na dan 31. decembra 2022. godine registrovano je ukupno 155.853 komada legalnog oružja, od čega je najveći deo oružja namenjen za lov (77.516 komada).

Građani Hrvatske u svom posedu imaju ukupno 314.783 komada oružja, što predstavlja 8,1 komad legalnog oružja na 100 stanovnika. Broj vlasnika registrovanog oružja u toj državi nije javno dostupan, pa smo taj podatak zatražili od MUP Hrvatske, koji do momenta objavljivanja teksta nije odgovorio na upit N1.

U Bosni i Hercegovini je u 2022. godini bilo registrovano oko 348.692 komada različitog oružja, podaci su državnog Koordinacionog odbora za malo oružje i lako naoružanje. S obzirom na to da BiH ima oko 3,5 miliona stanovnika, broj registrovanog oružja je deset na 100 građana.

Okvirne procene o količini nelegalnog oružja u regionu

Kad je reč o količini nelegalnog oružja u posedu građana, od zvaničnika MUP Srbije nije moguće dobiti nikakvu, pa ni okvirnu procenu o tome.

Neregistrovanim oružjem u regionu bavio se 2018. godine međunarodni analitički centar Small Arms Survey, koji je procenio da u Srbiji ima oko 1,5 miliona komada nelegalnog oružja, u Bosni i Hercegovini 832.000, u Hrvatskoj 186.000, dok se procenom o količini neregistrovanog oružja u posedu građana Slovenije ovaj centar nije bavio.

Nakon dva slučaja masovnog ubistva u Srbiji u razmaku od samo dva dana, Vlada Srbije naložila je Ministarstvu pravde da pripremi izmene Krivičnog zakonika u cilju pooštravanja kazni za nedozvoljenu proizvodnju, posedovanje, nabavljanje, vršenje razmene i držanje oružja za koje može da se dobije dozvola – onaj ko neovlašćeno to radi, može da se kazni kaznom zatvora od jedne do osam godina, a do sada je bilo od šest meseci do pet godina.

Za kalašnjikov u Srbiji i do 15 godina zatvora

U Hrvatskoj je za to zaprećena kazna zatvora do tri godine, dok se u Sloveniji to delo tretira kao prekršaj, za koji je predviđena samo novčana kazna. Bosna i Hercegovina nema državni zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, već je ta oblast uređena sa ukupno 12 zakona – na nivou entiteta Republika Srpska, deset kantona u Federaciji BiH, te u Brčko Distriktu.

U Srbiji će biti pooštrene kazne i za oružje za koje ne može da se dobije dozvola, kao što je na primer kalašljikov, pa će onaj ko ga poseduje biti kažnjen kaznom zatvora od dve do 12 godina (do sada je bilo osam), a za one koji drže, nose, nabavljaju oružje jake razorne moći (kao što su bomba, granata) od pet do 15 godina (do sada je bilo od dve do 12 godina).

Najavljeno pooštravanje kazni i za nošenje oružja

U Hrvatskoj i Sloveniji je za to krivično delo propisana kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Na kraju, onaj ko u Srbiji neovlašćeno nosi oružje, a nema dozvolu za njega od nadležnih organa, nakon izmena zakona moći će da dobije do 15 godina zatvora (do sada je bilo 12 godina), a za neovlašćeno nošenje oružja za koje postoji dozvola za držanje, kazna će ubuduće biti od jedne do osam godina, a ne kao do sada od šest meseci do pet godina zatvora.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

Uhapšeni Srbi na Kosmetu, pronađeni noževi, čekić, sprejevi, srpske zastave…

Službenici tzv. Kosovske policije uhapsili su noćas dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku,...

Još priča na sličnu temu