21 C
Belgrade
среда, 5 августа, 2020

ORSP: Srbi će postati ekološke izbeglice

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

ZA NJIH NEMA POMOĆI: Milenu gazda izbacio iz stana zbog “korone” (VIDEO)

NEPOKRETNA Milena Grubanović Kovačević (66) sa svojom ćerkom Draganom (37) od juče spava pod vedrim nebom, na asfaltu u Golubinačkoj ulici u...
- Advertisement -
loading...

ORSP – Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ i ovog puta nije naišao na razumevanje premijerke

Predstavnici Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ (ORSP), koji se protive izgradnji malih hidroelektrana, ocenili su da je nedavni sastanak sa premijerkom Anom Brnabić bio „očekivano neuspešan“ i najavili da će se, kako je i ranije planirano, 13. juna u podne ispred zgrade u Nemanjinoj u Beogradu održati veliki ekološki protest pod nazivom „Naše reke, naše šume, naš vazduh – naša zemlja“.

ORSP delegacija sastavljena od veoma uglednih ljudi

Alt="ORSP"
Odbrana reka na Staroj planini počela je još krajem osamdesetih, kada su stanovnici Temske i drugih sela pružili otpor prevođenju Toplodolske reke u Zavojsko jezero. 

Delegaciju ORSP činili su jedan od osnivača ovog pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta i dekan Šumarskog fakulteta prof. dr Ratko Ristić, koji su sa premijerkom razgovarali o neispunjavanju preuzetih obaveza države u vezi sa slučajem MHE u Rakiti, kao i o konceptu MHE u nekim evropskim zemljama koji ne narušava prirodu, kao što je slučaj kod nas.

- Advertisement -

– Moje obraćanje premijerki odnosilo se isključivo na neispunjavanje preuzetih obaveza i neispunjenih obećanja sa sastanka sa predsednikom i ministrima krajem septembra kao i ne sprovođenja Rešenja o ukljanjanju cevi iz Rakitske reke. Na sva pitanja zašto država ne sprovodi rešenja koje je donela i šta je sa obećanjima o brisanju MHE iz zaštićenih područja, ministarka je odgovarala rečenicom „to morate da vidite sa Trivanom“. Rekao sam joj da ja nisam predsednik Vlade, već ona, i da Trivan nije moj ministar nego njen- kaže Jovanović.

Alt="ORSP"
Foto: Milan Simonović – Gornja kaskada Koprenskog vodopada

On navodi da je nakon toga zamolio premijerku da proveri da li je građevinska dozvola za MHE „Zvonce“ u Rakiti poništena, s obzirom na to da im je, po njegovim rečima, pre nedelju dana Aleksandra Damnjanović, zamenica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, to usmeno potvrdila i obećala da će im to rešenje dostaviti, ali da se od tada ne javlja.

- Advertisement -

– Premijerka mi je odgovorila da ne želi da kontaktira sa gospođom Damnjanović. A na kraju je optužila pokret ORSP za anarhiju s obzirom na to da smo najavili proglašenje Ekološke autonomije za Staru planinu, što znači da će narod koji na tom prostoru živi na sebe preuzeti sprovođenje zakona pošto to država ne čini.

Premijerki je jasno saopšteno da će ukoliko država ne sprovede Rešenja o uklanjanju cevi iz Rakitske reke, a za čije su sprovođenje svi rokovi odavno istekli, to učiniti meštani i građani i da, ukoliko ih bilo ko u tome bude spečio, dobiće prve ekološke izbeglice. To konkretno znači da će se stanovništvo Rakite iseliti iz svojih domova i doći pred Vladu pa neka im ona nađe mesto za život tamo gde ima vode – kaže Jovanović.

ORSP: Srbi će postati ekološke izbeglice 1
Aleksandar Jovanović Ćuta
- Advertisement -

– Tako je završen ovaj sastanak, uz napomenu da je premijerka obećala, što je bio i naš uslov, da svaki eventualni naš susret bude uz prisustvo medija, jer mi ne razgovaramo o državnim tajnama već smo samo građani koji žele da nastave da žive pored svojih reka – kaže Jovanović.

Pokušali smo da i u Vladi Srbije dobijemo komentar o rezultatima sastanaka, međutim, odgovore na naša pitanja prosleđene 4. juna nismo dobili.

Norveški model

Prema rečima Jovanovića, profesor Ristić je premijerki objasnio kako su neke evropske zemlje uspele da naprave održivi koncept proizvodnje struje iz malih hidroelektrana koji ne narušava prirodu.

– Profesor Ristić je premijerki objasnio da Norvežani pre svega strogo poštuju svoje zakone i pri tom imaju deset puta veće protoke, ali da je koncept izgradnje MHE potpuno dugačiji u odnosu na naš. U prevodu, norveške reke nakon izgradnje nastavljaju da teku, za razlku od naših kojih nakon izgradnje više nema – kaže Jovanović.

Kada je 2017. Ministarstvo ponovo iniciralo priču o provođenju reke kroz tunel, kao odgovor su ljudi, koji će kasnije pokrenuti Odbranimo reke Stare planine (ORSP), na reci Temštici upriličili performans „Molitva za reku“ koji je privukao značajnu pažnju javnosti i usmerio širu populaciju na ovaj problem. 

Alt="ORSP"
Foto: Milan Simonović – Vodopad Skok

Portal „Nova Stara planina“ je zapravo ćerka pokreta ORSP tj institucionalni naziv udruženja, čiji je zastupnik Aleksandar Jovanović Ćuta, a osnovano za potrebe zvanične i institucionalne borbe kroz konkretne projekte za odbranu reka.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

- Advertisement -

Najnovije vesti

KON: Moguće uvođenje nove mere, a videćemo za karantin

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da postoji mogućnost da sa daljim smirivanjem situacije sa korona virusom u Srbiji bude uvedena obavezna samoizolacija od...

DIJASPORA SE DIGLA: Širom sveta najavljeni protesti zbog stanja u Srbiji

Grupa Democracy4Serbia najavila je globalni protest dijaspore za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji. Protest, koji...

NOGO posle saslušanja o tome kako su ga hapsili i koji Vučićevi ljudi su upleteni

Srđan Nogo i Zoran Radojičić, bivši narodni poslanici, pušteni su iz pritovra posle 48 sati, nakon saslušanja po optužbi Tužilaštva da su...

BELOJEVIĆ ŠOKIRAO: Umrlih 5.000, obolelih 128.000

Za ponovno uspostavljanje neophodne čvrste sprege između Kriznog štaba i naroda neophodno je ispraviti statistiku o kovidu 19 u Srbiji koja je...

REŽIM VRŠI PRESIJU: Nova prijava za Boška Obradovića!

Prekršajni sud u Beogradu pokrenuo je novi postupak protiv predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića, sada zbog organizacije protesta ispred Doma Narodne...
- Advertisement -