Organizatoru koncerata ruskih muzičara u Beogradu naređeno da napusti Srbiju

Obavezno pročitajte

Antiratni aktivista i osnivač Ruskog demokratskog društva Peter Nikitin saopštio je da je 28. avgusta ukinut privremeni boravak u Srbiji Jevgeniju Iržanskom, organizatoru i promoteru koncerata ruskih muzičara u Beogradu.

„Jevgeniju je naređeno da napusti Srbiju u roku od sedam dana i izrečena mu je zabrana ulaska u Srbiju za godinu dana. Isto tako je ukinut boravak Jevgenijevoj supruzi Elizabet“, naveo je Nikitin u saopštenju.

- Advertisement -

Nikitin navodi da je jedino obrazloženje odluke već poznata rečenica da je „organ nadležan za zaštitu bezbednosti Republike Srbije izjasnio se da postoje bezbenosne smetnje“ za boravak Jevgenija u Republici Srbiji.

„Pravi razlog ostaje nepoznat, ali pretpostavljamo da se sastoji u želji dela srpske vlasti, a konkretno rukovodstva BIA, da se koncerti moderne ruske muzike u Beogradu prekinu jer većina muzičara koji dolaze otvoreno oponiraju Putinovoj diktaturi u Rusiji i ratnoj agresiji na Ukrajinu“, navodi aktivista.

On dodaje i da je pre ukidanja boravka Jevgenij bio saslušan u BIA, gde su ga između ostalog pitali o njegovom odnosu prema ratu i Putinu i njegovim vezama sa Ruskim demokratskim društvom i lično sa Nikitinom.

„Rusko demokratsko društvo podržava Jevgenija Elizabet. Trenutno radimo sa advokatom na žalbama da se ova proizvoljna i nezakonita odluka ukine, isto kao u slučaju Vladimira Volohonskog i mene“, naveo je Nikitin.

SourceN1

Ostavite komentar

Najnovije objave

KLEMEN GROŠELJ: Nasilje na Kosovu baš kad se priča o širenju EU, možda je odgovoran neko spolja

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocenio je da nije isključeno da je neki spoljni element ili neki element koji...

Još priča na sličnu temu