23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

ORGANIZATORI PARADE SRAMA: Evroprajd nije otkazan, svaka zabrana bi bila ilegalna

NAJČITANIJE

- Advertisement -

„Predsednik Vučić ne može da otkaže nečiji događaj. Evroprajd nije otkazan, niti će biti“, poručuju organizatori ove manifestacije.

Asocijacija organizatora Evroprajda (EPOA) reagovala je na izjavu Aleksandra Vučića da je Parada ponosa, zakazana za sredinu septembra u Beogradu, otkazana.

- Advertisement -

Po rečima predsednice EPOA-e Kristine Garine, niti će domaćini Evroprajda, Belgrade Pride, niti će oni kao krovna organizacija otkazati manifestaciju u Beogradu.

„Evropski sud za ljudska prava izglasao se je pravo na održavanje Prajda kao osnovno ljudsko pravo. Svaki pokušaj ‘zabrane’ Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji je i Srbija ratifikovala“, navodi se.

Osim nezakonitosti odluke o zabranjivanje ili otkazivanju Prajda, organizatori ističu da oni koji se protive manifestaciji koriste otrcane fraze i laži kako bi diskreditovali ono što je, u stvari, slavljenje ljudskih prava i jednakosti.

„Kažu da smo protiv porodičnih vrednosti, a svi mi dolazimo iz porodica i mnogi od nas imaju porodice. Kažu da smo zlostavljači dece, a svi vrlo čvrsto stojimo protiv svake zloupotrebe dece. Oni tvrde da su sprske vlasti uložile 40 miliona evra u Evroprajd, uprkos tome što je događaj koštao samo delić toga i nije dobio nikakva sredstva od vlade. Svaka njihova tvrdnja je laž, a pokušaj da se zabrani Evroprajd značilo bi da su vlasti nasele na njihove laži“, navodi se u zvaničnom saopštenju organizatora.

- Advertisement -

Ističu da Evroprajd u Beogradu neće biti otkazan, kao i da će okupiti hiljade LGBTI+ osoba iz cele Evrope, Srbije i Balkana. 

„To će doneti milione dinara lokalnoj privredi i omogućiti Srbiji da pokaže da je na putu da bude progresivna, dobrodošla evropska nacija. Ono što srpske vlasti moraju da urade jeste da se čvrsto suprotstave nasilnicima i zaštite događaj“, zaključuje se. 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako će Evroprajd biti otkazan ili odložen, navodeći da postoji mnogo problema koji moraju da se rešavaju.

- Advertisement -
Source021
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti