12.9 C
Belgrade
sreda, 28 septembra, 2022

ORBAN TAČNO U METU, BURNE REAKCIJE POSLE IZJAVE: Evropska ekonomija pucala sebi u pluća, da dahće za vazduhom

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Evropska unija je „pucala sebi u pluća“ nepromišljenim ekonomskim sankcijama Rusiji, koje, ukoliko se ne povuku, rizikuju da unište evropsku ekonomiju, izjavio je nedavno mađarski premijer Viktor Orban.

Isporuka gasa u Evropu je pooštrena, a troškovi goriva su porasli od ruske invazije na Ukrajinu u februaru i naknadnih sankcija, zbog čega se zemlje bore da dopune skladišta i diversifikuju kanale snabdevanja.

- Advertisement -

Porast cena gasa i struje primorao je Orbana da u sredu smanji višegodišnju granicu cena komunalnih usluga za domaćinstva sa većom potrošnjom, poništavajući jednu od ekonomskih politika 59-godišnjeg premijera.

„U početku sam mislio da smo samo sebi pucali u nogu, ali sada je jasno da je evropska ekonomija pucala sebi u pluća da dahće za vazduhom“, rekao je Orban, dugogodišnji kritičar sankcija, za državni radio u intervjuu, a prenosi Reuters

Orban je rekao da je Ukrajini potrebna pomoć, ali evropski lideri treba da preispitaju svoju strategiju, pošto su sankcije nanele veliku štetu evropskoj ekonomiji, a da pritom ne oslabe Rusiju ili ne približe višemesečni rat bilo kakvom rešenju.

- Advertisement -

„Sankcije ne pomažu Ukrajini, međutim, one su loše za evropsku ekonomiju i ako se tako nastavi, one će ubiti evropsku ekonomiju“, rekao je Orban.

„Ono što sada vidimo je nepodnošljivo- mora doći trenutak istine u Briselu, kada lideri priznaju da su pogrešili, da je politika sankcija zasnovana na pogrešnim pretpostavkama i da se mora promeniti.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti