14 C
Belgrade
ponedeljak, 16 maja, 2022

ORBAN OGOLIO SLABOST I TRULEŽ ZAPADA: Otpor Mađarske odložio embargo EU na rusku naftu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Nije lako ostvariti jedinstvo, priznala je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, u petak kasno uveče u Briselu, nakon maratonske sednice na kojoj predstavnici članica EU nisu uspeli da se usaglase o formatu najavljenog šestog paketa sankcija protiv Rusije. Prema tom paketu, članice EU bi u sledećih šest do osam meseci trebalo da prekinu svaki biznis s ruskom naftom i derivatima (uvoz, prevoz, osiguranje, računovodstvene poslove…).

Tačka razdora između Brisela i niza suverenih članica EU u petak ticala se nedoumice povodom izvodljivosti, motiva i posledica zamisli da unija ukine uvoz ruske nafte u roku od šest meseci. Ključni protagonista otpora predlogu koji je Fon der Lajenova, inače, u sredu predstavila Evropskom parlamentu bio je mađarski premijer Viktor Orban. Za mađarsku ekonomiju predlog embarga na naftu Rusiji ravan je „bačenoj nuklearnoj bombi”, predstavlja „prelazak preko crvene linije”, dok bi usvajanje takve inicijative predstavljalo „istorijsku grešku”, naveo je Orban u pismu Fon der Lajenovoj, koje je u četvrtak objavio londonski „Fajnenšel tajms”.

- Advertisement -

„Predsednica Evropske komisije je ovim predlogom namerno ili nenamerno napala evropsko jedinstvo. Ni Mađarska, ni Evropska unija u celini nisu spremne da prihvate i primene mere koje predlaže Evropska komisija. Sankcije se mogu razmatrati ukoliko su svi neophodni preduslovi ostvareni u svim članicama”, upozorio je Orban. U pismu otposlatom na engleskom jeziku predsednik mađarske vlade istakao je da se Brisel ne osvrće na izuzetne finansijske, tehničke i društvene izazove koje bi donosilo usvajanje šestog paketa.

„Primena predloženih sankcija zahtevaće velika ulaganja u razvoj alternativne infrastrukture za snabdevanje i potpunu reorganizaciju naših rafinerija. To su vremenski zahtevni postupci koji iziskuju od nas izdašna ulaganja. Tim povodom EU ima za nas adekvatna sredstva samo na papiru”, ocenio je Orban. Uz Mađarsku, neslaganje s pojedinim stavkama briselske postavke šestog paketa iskazale su – iz raznorodnih razloga i u različitim manirima – i Slovačka, Češka, Bugarska, Grčka i Kipar. Nema načina da se Slovačka preko noći okrene od sirove ruske nafte nekoj drugoj nafti, upozorio je Ričard Sulik, slovački ministar ekonomije, uz najavu da će Bratislava svakako tražiti izuzeće od predloga Evropske komisije o embargu na naftu.

Za Slovačkom, zahteve za produženi rok prilagođavanja „naftnoj rampi” Rusiji potom su najavile i Bugarska i Češka, i to iz sličnih tehničkih i investicionih razloga. Zvanična Nikozija istakla je neslaganje s delom predloga o embargu koji zabranjuje računovodstvene usluge akterima ruskog petrobiznisa. Iz Atine je u Brisel stigao nagoveštaj da predlog embarga u svim oblicima dodira s ruskom naftom ugrožava interese globalno moćnog lobija grčkih brodovlasnika, inače vlasnika najbrojnije LNG tankerske flotile na svetu.

- Advertisement -

Povodom ukazivanja na globalne poslovne interese grčkog tankerskog brodovlja, Đuzep Borelj, šef evropske diplomatije, istakao je estetsko-politički argument. „Ako pustimo da naši brodovi transportuju rusku naftu negde drugo, to nije lepo. Ovo je čisto politička situacija”, ocenio je Borelj. Koliko su grčki tankeri „naši”, odnosno „briselski”, ostaje da se vidi.

U međuvremenu, Borelj je pokazao razumevanje za stanovište Mađarske glede predloga o embargu na naftu. „Mađarska ima objektivne probleme. Nije ovde reč o tome da je Mađarska bliža Rusiji. Pregovori su zaglavljeni. Treba uzeti u obzir specifičnu situaciju svake zemlje. Ne možemo na sto staviti predloge koji ne odgovaraju realnosti”, upozorio je Borelj.

Koliko u petak, EK je grozničavo razrađivala šta bi mogla da ponudi Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj… da ne istaknu veto protiv predloga EK o petroembargu. Očekivanja su u Briselu da bi EU mogla tokom ovog vikenda, a pred proslavu Dana pobede 9. maja u Moskvi, da izglasa šesti paket sankcija, uključujući i embargo na naftu.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti

%d bloggers like this: