22.9 C
Belgrade
nedelja, 3 jula, 2022

ORBAN: Mađarska neće uložiti veto na sankcije EU protiv Rusije

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da njegova zemlja neće uložiti veto na sankcije Evropske unije protiv Moskve, jer Budimpešta osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

“Nećemo blokirati EU u uvođenju sankcija protiv Rusije. Jedinstvo EU je sada najvažnije”, rekao je Orban.

On je ocenio da su veze Budimpešte sa Moskvom do nedavno bile “izbalansirane i fer”, ali da se to promenilo.

- Advertisement -

“Početak rata je stvorio novu situaciju i za Mađarsku. Potrebno je da prilagodimo mađarske ciljeve i interese novoj situaciji”, rekao je Orban.

Mađarska je u sredu saopštila da je primila više od 100.000 izbeglica iz Ukrajine, navodi Rojters.

Orban je ocenio da nema razloga za prekid energetskih veza sa Rusijom, kao što je ugovor vredan 12,5 milijardi evra, vezan za proširenje kapaciteta mađarske atomske cetrale Paks, koja obezbeđuje oko 50 odsto struje proizvedene u zemlji.

- Advertisement -

Lideri EU su saopštili da sankcije ne mogu pogoditi isporuke energenata iz Rusije, jer bi to naškodilo evropskoj ekonomiji.

„Isto važi za projekat proširenja elektrane Paks, bez koje bi morali da uvozimo još više ruskog gasa, po još većoj ceni“, izjavio je Orban.

Prema njegovim rečima, Evropi su potrebne snažna vojska i odbrambena industrija, jer više ne može da se, što se tiče bezbednosti, oslanja isključivo na Vašington.

„Trebalo bi da budemo u stanju da osiguramo evropsku bezbednost sopstvenim sredstvima, održavajući savezništvo sa SAD. Taj izazov podrazmeva značajno veće vojne troškove, tako da bi, dok smanjujemo budžetski deficit i javni dug, trebalo da napravimo izuzetak u odrambenoj politici“, izjavio je Orban.

- Advertisement -
SourceN1
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti