15.5 C
Belgrade
utorak, 29 septembra, 2020

Orban i Šarec zatražili od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom

NAJČITANIJE

UZNEMIRUJUĆE: Delili drogu osnovcima, roditelji dece ih tukli bejzbol palicama (VIDEO +18 )

U ruskom gradu Barnaul grupa dilera podelila je grupi osnovaca nižih razreda narkotike, uglavnom ekstazi i spid u vidu bombona i žvaka.

“PUTIN OSLOBODIO LAVOVE I TIGROVE“ Na sve spremni da spreče kršenje izolacije?

Jutros na društvenim mrežama "eksplodirala" je vest kako su "ruske vlasti na nalog predsednika Vladimira Putina, oslobodile na stotine lavova, kako...

OGLASILA SE I KUBA: Imamo lek. Spremni smo da snabdevamo i ostatak sveta

Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog leka koji se koristi za lečenje korona virusa da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih...

HOLBRUK OTKRIO, SVET U ŠOKU: Milo je korisna bitanga, radio je za NATO tokom bombardovanja Srbije

Milo i prevareCrnogorski predsednik se hrabro suprotstavio Slobodanu Miloševiću i pomagao NATO u ogromnoj meri tokom rata na...

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Mađarski i slovenački premijeri Viktor Orban i Marjan Šarec zatražili su danas od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.

- Advertisement -

Slovenačka agencija STA navodi da su se Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru u Budimpešti, Orban je naglasio da „deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije“, prenosi AP.

Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne pošledice zaustavljanja ovog procesa.

- Advertisement -

Šarec je rekao da bi EU trebalo da teži tome da produbi odnose sa Srbijom, ocenivši da je u interesu svih stabilan Zapadni Balkan, prenosi MTI.

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Orban i Šarec su kazali i da je potrebna pomoć kako bi se smanjila migracija u Evropi, tako što će se povećati pomoć regionima iz kojih migranti dolaze.

Orban je primetio da se trenutno 96.000 migranata kreće između Turske i Mađarske i da koriste tzv. Balkansku rutu na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

- Advertisement -

Upitan da prokomentariše želju Hrvatske da se pridruži Šengen zoni, Orban je rekao da Mađarska podržava težnje za integracijom svih svojih suseda, ali je istakao da Mađarska ima „specijalne interese“ u vezi s mađarsko-hrvatskom granicom.

On je dodao da Budimpešta traži pisani sporazum s Hrvatskom da, ako se Mađarska suoči za značajnim prilivom migranata iz tog smera, onda bi mogla da ponovo uspostavi administrativne, ali i fizičke mere za kontrolu granice duž granice sa Hrvatskom.

- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti

TUŽNA SUDBINA SRPSKOG SELJAKA: Cela sela se prodaju!

Selo Brezna na prodaju!Srpska sela na samrtnoj postelji počela su da povlače očajničke poteze ne bi li preživela...

DIKTATURA: Uhapšen Boris Malagurski!

Malagurski i filmska ekipa privedeniPrvog dana snimanja dokumentarca „Crna Gora: Podeljena zemlja“ u Podgorici, policija je filmski tim...

POČELO JE: Veliki rat, Dve SVETSKE SILE na poligonu, oružani SUKOB PRETI DA…

Rat i rat koji je nevidljivKako odmiče sukob između Azerbejdžana i Jermenije, u oblasti Nagorno Karabah, sve više...

NOVAKOVA PRES KONFERENCIJA O KOJOJ SVI PRIČAJU! Prekinuli konferenciju kada se Đoković dotakao ove teme! (VIDEO)

Konferenciju Novaka Đokovića su organizatori Rolan Garosa bez razloga prevremeno prekinuli nakon pitanja vezanih za korona virus i situaciju na grend slemu...

UEFA DONELA ODLUKU: Igraće se meč između Zvezde i Ararata a evo i gde!

Trajala je neizvesnost oko toga da li će Crvena zvezda moći da gostuje u Jermeniji u kvalifikacijama za Ligu Evrope zbog...