Orban i Šarec zatražili od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom

Predlažemo

ŠEIK IMRAM POZVAO MUSLIMANE DA PODRŽE PRAVOSLAVCE U ODBRANI SVETINJA: Stanite rame uz rame sa vašom braćom (VIDEO)

Jedan od najuglednijih islamskih teologa i filozofa, Šeik Imram Husein, pozvao je sve balkanske muslimane da podrže...

VELIKO SAOPŠTENJE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE O CRNOJ GORI: Dobro pročitajte ove reči!

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve saopštio je večeras nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Crne Gore, da se...

VOŽNJA IZ NOĆNE MORE: Kada su seli niko nije očekivao da će vozač poludeti! (VIDEO)

Dva putnika u Uberovom automobilu snimili su video "Vozeći se noću" kada je njihov vozač jurio za...

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Mađarski i slovenački premijeri Viktor Orban i Marjan Šarec zatražili su danas od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.

Slovenačka agencija STA navodi da su se Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru u Budimpešti, Orban je naglasio da „deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije“, prenosi AP.

Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne pošledice zaustavljanja ovog procesa.

Šarec je rekao da bi EU trebalo da teži tome da produbi odnose sa Srbijom, ocenivši da je u interesu svih stabilan Zapadni Balkan, prenosi MTI.

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Orban i Šarec su kazali i da je potrebna pomoć kako bi se smanjila migracija u Evropi, tako što će se povećati pomoć regionima iz kojih migranti dolaze.

Orban je primetio da se trenutno 96.000 migranata kreće između Turske i Mađarske i da koriste tzv. Balkansku rutu na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

Upitan da prokomentariše želju Hrvatske da se pridruži Šengen zoni, Orban je rekao da Mađarska podržava težnje za integracijom svih svojih suseda, ali je istakao da Mađarska ima „specijalne interese“ u vezi s mađarsko-hrvatskom granicom.

On je dodao da Budimpešta traži pisani sporazum s Hrvatskom da, ako se Mađarska suoči za značajnim prilivom migranata iz tog smera, onda bi mogla da ponovo uspostavi administrativne, ali i fizičke mere za kontrolu granice duž granice sa Hrvatskom.

- Advertisement -

Ostavite komentar

FansLike
FollowersFollow

Najnovije

Zanati koji su izumrli, a nekada su hranili brojne srpske porodice

Nekada su bili osnovni izvor prihoda, a „zlatne ruke“ koje su ih znale hranile su mnoga...

„Spas za planetu Zemlju bio bi da ljudski rod izumre kao vrsta“

Vođa jednog pokreta iz SAD poručuje da bi svi trebalo da živimo dugo, a onda da izumremo kao vrsta. Bio bi...

ĐOKOVIĆ: Hrvati, hvala što ste uz mene

Najbolji svetski teniser Novak Đoković iskoristio je još jednu priliku da govori o podršci iz Hrvatske. Ekipa hrvatskog...

ŠVAJCARSKA EPISKOPIJA: Traži novog isterivača đavola, u proseku 1300 demonizovanih godišnje

Episkopija rimokatoličke crkve Kur u Švajcarskoj traži novog egzorcistu, koji bi vernike oslobodio od demona i zaposednutosti. Grad Kur...

PORODICA OLUJIĆ UBIJENA SAMO ZATO ŠTO SU SRBI: Hrvati izrešetali sa 40 metaka Radomira, Anicu, Milenu (16) i Marka (13)!

Porodica Olujić likvidirana je 1992.  Zverski su je ubili pripadnici hrvatske paravojske HOS. Hrvatsko pravosuđe je, posle 24 godine,  na smešne zatvorske kazne...
- Advertisement -
loading...