Orban i Šarec zatražili od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom

Obavezno pročitajte

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Mađarski i slovenački premijeri Viktor Orban i Marjan Šarec zatražili su danas od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.

- Advertisement -

Slovenačka agencija STA navodi da su se Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu.

U razgovoru u Budimpešti, Orban je naglasio da „deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije“, prenosi AP.

Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne pošledice zaustavljanja ovog procesa.

Šarec je rekao da bi EU trebalo da teži tome da produbi odnose sa Srbijom, ocenivši da je u interesu svih stabilan Zapadni Balkan, prenosi MTI.

Njih dvojica su izrazili, navodi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Orban i Šarec su kazali i da je potrebna pomoć kako bi se smanjila migracija u Evropi, tako što će se povećati pomoć regionima iz kojih migranti dolaze.

Orban je primetio da se trenutno 96.000 migranata kreće između Turske i Mađarske i da koriste tzv. Balkansku rutu na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

Upitan da prokomentariše želju Hrvatske da se pridruži Šengen zoni, Orban je rekao da Mađarska podržava težnje za integracijom svih svojih suseda, ali je istakao da Mađarska ima „specijalne interese“ u vezi s mađarsko-hrvatskom granicom.

On je dodao da Budimpešta traži pisani sporazum s Hrvatskom da, ako se Mađarska suoči za značajnim prilivom migranata iz tog smera, onda bi mogla da ponovo uspostavi administrativne, ali i fizičke mere za kontrolu granice duž granice sa Hrvatskom.

Ostavite komentar

Najnovije objave

VLADIMIR PUTIN: Vukli su nas za nos, trebalo je ranije započeti dejstva u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je jedino zbog čega bi moglo da se žali to što Rusija nije...

Još priča na sličnu temu