29.8 C
Belgrade
petak, 24 juna, 2022

OPOZICIJA UJEDINJENA: Protest ispred skupštine u četvrtak (VIDEO)

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Savez za Srbiju (SzS) i opozicija koja je najavila bojkot izbora neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije koja je najavljena za utorak, saopštili su danas lideri tog opozicionog saveza.


- Advertisement -

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije da opozicija neće učestvovati u naknadnoj legalizaciji protivustavne odluke Vlade i predsednika Aleksandra Vučića da se ukine rad parlamenta u vreme pandemije.

„Polazeći od činjenice da je vanredno stanje uvedeno na protivustavan način, da su Vlada Srbije i predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) pogazili Ustav, obesmislili podelu vlasti i prisvojili ovlašćenja koja im ne pripadaju opozicija je donela odluku da ne učestvuje na predstojećoj sednici Skupštine jer ne želi da konvalidira gaženje Ustava“, rekao je on.

On je dodao da će SzS podneti inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke o proglašenju vanrednog stanja.

- Advertisement -

Veselinović je najavio da će u četvrtak u 18 časova opozicija ispred Skupštine Srbije organizovati protest protiv neustavnog uvodjenja vanrednog stanja i „neviđenih mera koje se uvedene prema građanima Srbije“.

Na tom protestu će učestvovati samo predstavnici tih partija, dok građani nisu pozvani zbog policijskog časa.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je u poslednjih mesec i po dana zadat „završni udarac Parlamentu i parlamentarizmu u Srbiji“.

„Vlada Srbije je na svoju ruku, bez odluke Skupštine, donela odluku o proglašenju vanrednog stanja pre mesec i po dana. Tada su rekli da nema uslova za zakazivanje sednica, da bi se danas kada je pandemija na vrhuncu ti uslovi naprasno stvorili“, kazao je on.

Istakao je da je to poziv da se „samo potvrdi ono što su oni radili bez ikakve kontrole u prethodnih mesec i po dana“.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da vreme od proglašenja pandemije korona virusa pokazalo opravdanost bojkota Skupštine.

„To ne znači da smo mi protiv parlamentarizma kao takvog. Nasuprot tome, mi svojim postupkom branimo parlamentarizam. Branimo instituciju i parlemantarni sistem time što ne dozvoljavamo da bude servis jednog čoveka“, kazao je on.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da su predsednik Srbije, predsednik Vlade Srbije i predsednik Skupštine Srbije izvršli državni udar tako što je taj „trojni pakt“ ukinuo rad Skupštine Srbije i uveo vanredno stanje.

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović kazao je da PSG ima stav da treba prisustvovati toj sednici Skupštine, ali da taj pokret nije parlamentarna stranka i da zato poštuje jedinstveni stav opozicije.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti