OPOMENA: U Srbiji se više drma. Mala regionalna nestabilnost

Obavezno pročitajte

Nije meta Milo Đukanović, već su meta stabilnost i vlast u Srbiji, kako bi se izazvala mala regionalna nestabilnost i onda bi dve velike sile ovde uređivale odnose, ocenio je predsednik Foruma za etničke odnose Dragan Janjić povodom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti i pravnoj položaju verskih zajednice.

- Advertisement -

Janjić je, u debati Građanskog demokratskog foruma „Crkva, Srbija, Crna Gora – Novi srednji vek“, ocenio da se radi interesu da se Crkva uvede u poreski sistem, kao i da se u Srbiji „više drma, nego tamo“.

Prema njegovim rečima, ovde se pokušava da se na postmiloševićevskom sistemu uvedu norveška pravila – oporezivanje, digitalizacija, podaci ko je pravi vlasnik.

Janjić smatra da će mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pregovarati sa crnogorskim vlastima o Zakonu, kao i da je on od Badnje večeri pokušavao da smiri situaciju, ali su se tada političari radikalizovali.

Prema rečima Janjića, on veruje da će se na popisu u Crnoj Gori manje ljudi izjasniti kao Srbi, već će se izjasniti kao Crnogorci, a vernici Srpske pravoslavne crkve.

Advokat Vlatko Sekulović ukazao je da niko do sada nijednom svešteniku SPC nije postavio pitanje da li priznaju Crnogorce kao naciju ili ne, kao ni da li je SPC otvorena za sve nacije ili ne.

Ako je zatvorena i pripada samo Srbima, a gde će Crnogorci pravoslavci da se mole, upitao je Sekulović.

Prema njegovim rečima, SPC diskriminiše Crnogorce, a tvrdi da država Crna Gora zakonom diskriminiše SPC.

Sekulović tvrdi da nije istina da će se zakon odnosnotiti samo na SPC, već i na Katoličku crkvu, bez obzira što ona ima potpisan sporazum sa državom.

SourceFonet

Ostavite komentar

Najnovije objave

DF USTUPIO 140 BILBORDA JAKOVU MILATOVIĆU: Da pobjedimo Đukanovića, glasamo za Jakova!

Predsednički kandidat Pokreta Evropa sad, Jakov Milatović, dobio je otvorenu podršku od strane velikog broja političkih organizacija i dojučerašnjih...

Još priča na sličnu temu