18.9 C
Belgrade
utorak, 5 jula, 2022

ONI ĆE SLEDEĆI DA POBEDE NA EVROVIZIJI: Finska i Švedska podnele zahtev za članstvo u NATO

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Finska i Švedska zvanično su danas podnele zahtev za pridruživanje NATO, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Zahtev za pridruživanje u NATO zvanično su predali ambasadori Finske i Švedske generalnom sekretaru Alijanse Stoltenbergu.

On je pozdravio zahtev Finske i Švedske da se pridruže NATO. „Toplo pozdravljam zahteve Finske i Švedske za ulazak u NATO. Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO će povećati našu zajedničku bezbednost”, rekao je Stoltenberg novinarima nakon što je dobio pisma ambasadora dve zemlje sa zahtevom za pridruživanje Alijansi.

- Advertisement -

Istakao je i da je to „istorijski trenutak koji mora da se iskoristi”.

„Alijansa smatra da bi je pristupanje Finske i Švedske uveliko ojačalo u Baltičkom moru”, poručio je generalni sekretar NATO.

Zahtev za članstvo u NATO sada treba da odobri 30 država članica Alijanse. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je rezerve u pogledu pridruživanja Finske i Švedske Alijansi.

- Advertisement -

Ukoliko primedbe turskog predsednika budu prevaziđene, a pregovori o pristupanju prođu kako se očekuje, ove dve zemlje bi mogle da postanu članice NATO u roku od nekoliko meseci, preneo je Tanjug. Proces pristupanja obično traje osam do 12 meseci, ali NATO želi da se sam proces ubrza zbog Rusije.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti