20.8 C
Belgrade
petak, 20 maja, 2022

ONA JE DARA IZ JASENOVCA: Još uvek traži brata!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Još uvek tražim brata Iliju, ceo Zagreb sam pretražila, odlazila u arhive. Međutim, državna bezbednost je uzela od Dijane Budisavljević dokumentaciju, to je tako veliki greh i što se tiče nas dece, i što se tiče njenog rada i požrtvovanja, rekla je u svojoj stravičnoj ispovesti Jelena Radojčić Buhač (87), koja je kao dete logoraš preživela logor smrti Stara Gradiška, koji je funkcionisao u okviru kompleksa Jasenovac.

– Ona je navela da je njen brat imao tada godinu i po dana, a sada bi, ako je živ, imao 80 godina.On je imao crveni beleg na slepoočnici, i po tom belegu bih ga našla. Kad je rođen mama je plakala, jer to je kao bila mana što ima takvo dete, a moja baka bi rekla, „pa dijete, ako ga izgubiš po tome ćeš ga naći“ – ispričala je Jelena u emisiji Reč produkcije Helmkast.

Dara iz Jasenovca

Otkrila je kako je završio njen otac, šta se desilo sa majkom, i celom porodicom nakon što su ih ustaše odvele. Nekadašnja logorašica je bila svedok brutalne sceni ubistva Jevrejke koja je sakrila zlato u kosu. Pričala je o bunaru pored fekalija, iz kog su pili vodu, o baki koja je glodala kosti…

- Advertisement -

Jelena Radojčić Buhač otkrila je da je ona ispripovedala producentima svoju sudbinu i o tome šta je preživela u dečjem logoru kada je imala sedam godina, ali i da je zapravo njena sestra Mara, tada stara 11 godina, nosila njihovog malog brata. Tako je, uz dosta peripetija došlo do filma „Dara iz Jasenovca“, gde je Mara postala Dara.

Govoreći kako je došlo do filma, kazala je da je pročitala 2012. godine da Tihomir Stanić planira film o Jasenovcu, pa je rešila da ga nađe.

I nađem ga u Ateljeu 212 i ja sam mislila naći ću brata nakon ovoga. Tako sam verovala. I on je prikupljao i spremao to, i on je tražio pare, pa nije dobio. Da smo davali svi po dinar, Tihomir bi mogao da napravi film. I onda mi je pre godinu dana rekao: „Znaš šta, pojaviće se sada film. Ja sam dao Antonijeviću, on to sad radi“ – prenela je Jelena Stanićeve reči.

- Advertisement -

Ona je rekla da Antonijevićev film jeste „strava“, ali…

Da je on napravio pravi film kako smo mi to doživljavali, to bi bio horor. Igrala se loptom deca? Pa ja nisam znala kako izgleda lopta. Ali, hvala Bogu, mogu slobodno da umrem da se pojavio bar jedan film o toj deci koja su nastradala. Žao mi je što nije ranije napravljen – požalila se ona.

Ona je takođe istakla da kompleks Jasenovac ne treba da opstane u rukama Hrvata, već bi ga trebalo predati Srbiji, ili Republici Srpskoj, budući da je na samoj granici Hrvatske i Srpske.

- Advertisement -
SourcePravda
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti