38.8 C
Belgrade
nedelja, 1 avgusta, 2021

SRPSKI NAROD SE DIŽE PROTIV OKUPATORA: Dosta smo bili kolonija, radnici Kineske kompanije stupaju u štrajk, DOSTA JE!

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Pregovori s rukovodstvom ove kineske kompanije nisu uspeli, država nije imala predstavnike niti se odazvala na pozive zaposlenih, ali je dobra vest to da bi danas trebalo da bude održan sastanak u Ministarstvu rudarstva.

Posle šest meseci teških pregovora sindikata u „Ciđinu” s poslovodstvom ove kineske kompanije o zaključenju novog kolektivnog ugovora, ali i posle nedavno upućenog zahteva da se u celu priču uključi državni vrh Srbije, umesto usvajanja novog ugovora, poslodavac iz Bora objavio je pravilnik o radu, a kao odgovor na celokupnu situaciju koja ih je zadesila, radnici planiraju da organizuju proteste od ponedeljka, 28. juna.

Najavljeni protesti protiv kineske kompanije, kaže za „Politiku” Vladimir Stefanović, predsednik Saveza samostalnih sindikata metalaca Srbije u kompaniji „Ciđin”, neće značiti da će radnici obustaviti rad, već će svakog dana na sat-dva iskazivati svoje neslaganje aktuelnim odlukama poslodavca.

- Advertisement -

– Rukovodstvo kineske kompanije nas je „vuklo za nos” prethodnih šest meseci, kolektivni ugovor je odbačen, pregovori nisu uspeli, čak se ni država koja inače ima 37 procenata vlasništva u kineskoj kompaniji nije oglašavala na tu temu. Sada svi žele da celu situaciju pomalo „ispeglaju”, a zapravo najviše da se igraju sa sindikatima jer su čuli da ćemo ući u protest ispred generalne direkcije kompanije. To planiramo jer poslodavac više nema nameru da usaglašava zarade, niti da ih povećava, iako je kompanija svoj kapital povećala i do tri puta – otkriva Stefanović.

On dodaje da je pravilnik koji je upravo donet zapravo spisak prava i obaveza koji čini dobru volju poslodavca kineske kompanije, i u tom smislu se razlikuje od kolektivnog ugovora.

– Da bi isplaćivao zarade, poslodavac je zapravo bio dužan da donese neki akt. Time su nam samo smanjene jubilarne nagrade, neće nam se plaćati rad subotom i nedeljom, nema više usaglašavanja zarada s procentom koji je odredio Socioekonomski savet – nabraja Stefanović.

- Advertisement -

Podseća da su sve to bile odrednice prošlog kolektivnog ugovora, na koje se obavezala kineska kompanija kada je potpisala ugovor s državom Srbijom o strateškom partnerstvu.

– Očekujemo da država podseti čelnike „Ciđina” da zakoni u Srbiji moraju da se poštuju jer su oni potpisali ugovor o strateškom partnerstvu u kojem u članu 142 piše da naredni kolektivni ugovor neće davati manja prava zaposlenima. Oni sada to hoće da izigraju i da svoj kapital uvećaju na štetu zaposlenih – podseća Stefanović.

Država nije imala predstavnike u pregovorima, niti se odazvala na pozive zaposlenih u „Ciđinu”, ali je dobra vest bar to da bi danas trebalo da bude održan sastanak u Ministarstvu rudarstva, od kojeg su predstavnici sindikata u ovoj kompaniji, posle tri sedmice čekanja, konačno dobili poziv za razgovor. Kako nezvanično saznajemo, na razgovor su pozvani i predstavnici ambasade NR Kine.

– Od države očekujemo da nekako primora predstavnike „Ciđina” da sednu za sto i konačno pošteno počnu da pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru. Za to još ima vremena, do kraja juna. Isto tako se nadamo i da će ovaj pravilnik o radu biti povučen – ističe Stefanović.

Predlog novog kolektivnog ugovora sindikati su, inače, ocenili kao loš jer se njime umanjuju mnoge dosadašnje pogodnosti za zaposlene u Boru i Majdanpeku, kao što su topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, jubilarne nagrade… Ipak, budući da ugovor nije usvojen, poslodavac je po zakonu morao da objavi pravilnik o radu.

Kako otkriva Časlav Gavrić, iz UGS „Nezavisnost” u „Ciđinu”, kompanija nije odstupala od svojih stavova dok su trajali pregovori da bi sada, s donošenjem pravilnika, poslodavac naprasno uvažio pojedine zahteve sindikata.

– Delimično su nam ispunili zahteve, recimo oko godišnjih odmora. Prethodnim kolektivnim ugovorom imali smo u većem iznosu broj dana godišnjeg odmora nego što propisuje zakon, a sada, bez obzira na to što nema novog kolektivnog ugovora, ta pravila ostaju na snazi – navodi Gavrić.

U „Ciđinu” inače ima oko 5.600 zaposlenih. U poslednjem javnom obraćanju rukovodstvo ove kompanije podsetilo je javnost da je za prethodne dve godine zaposleno oko 1.500 ljudi iz Bora i Majdanpeka, da je prosečna zarada 97.824 dinara, a oko milijardu dolara uloženo je u otplatu istorijskih dugova kompanije.

- Advertisement -
SourcePolitika
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti