23.1 C
Belgrade
ponedeljak, 26 septembra, 2022

Oko milion građana Srbije povremeno ili stalno nema vodu

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Čak milion stanovnika Srbije povremeno ili stalno nema pristup pijaćoj vodi, rekla je jedna od autorki istraživanja „Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbije“ Žaklina Živković.

Ona je na konferenciji povodom predstavljanje istraživanja istakla da su u Srbiji 2021. godine registrovane 23 lokalne samouprave koje su imale restrikcije vode.

- Advertisement -

Voda ispravna samo na dve česme u Kragujevcu

Ove godine, podsetila je, Zrenjanin je obeležio 18 godina bez pristupa pijaćoj vodi.Prema njenim rečima, vode u Srbiji su ugrožene zagađenjem, preteranom eksploatacijom, privatizacijom i klimatskim promenama.Takođe jedan od autora, Danilo Ćurčić, je naglasio da je kršenje prava na vodu povreda međunarodnih ugovora.Ćurčić je napomenuo da mora postojati jasan okvir koji se bavi zaštitom prava na vodu.

Prema rečima jedne od autorki Iskre Krstić, Srbija ima deset puta manje vode po glavi stanovništva u odnosu na države u regionu.„Oko 80 odsto stanovništva se snabdeva vodom iz vodovoda, 50 odsto ima kanalizaciju, dok je samo sedam odsto pijaće vode dobrog ili odličnog kvaliteta“, kazala je ona.Kako bi se popravilo stanje voda u Srbiji, organizacija Pravo na vodu ponudila je 11 predloga, koje će predati i nadležnima i tražiti njihovu implementaciju kroz zakonodavni i institucionalni okvir.

- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

1 KOMENTAR

Ostavite komentar

Najnovije vesti