5.4 C
Belgrade
petak, 3 decembra, 2021

OKEANI: Čudo Kosmičkog života u nama

Lucija Selaković Labat

NAJČITANIJE

- Advertisement -

Okeani su ubedljivo najveće stanište na planeti Zemlji.

Zauzimaju čak 95% životnog prostora na njoj. Ta nepregledna voda igra važnu ulogu u razvoju i održavanju života na planeti. I kao što čoveka, 80% čini voda, tako je voda, život za  samu planetu. Pretpostavlja se da u okeanima živi čak 100 miliona različitih životinjskih i biljnih vrsta-značajno više nego u svim ostalim staništima na planeti. Čudo Kosmičkog života u nama i našem duhovno-materijalnom domu, planeti-Zemlji.

Živi svet u okeanima je razvio čitav niz osobenih, različitih zajednica, u zavisnosti od postojećih fizičkih uslova. U svakom delu okeana ima živih bića-od polarnih mora do tropskog pojasa. Od obala pa do najvećih dubina. Na morskom dnu ima podjednako zanimljivog i raznovrsnog života kao i u vodenom stubu iznad njega, ili na površini.

Alt="Okeani"

Nepregledna prostranstva

- Advertisement -

Okeani su mesta nepreglednih prostranstava raznobojnih i raznorodnih algi, mahovina, lelujavih šuma kelp-algi, sasa, sunđera, morskih ruža i raznobojnog cveća, morskih zmijuljica, koralnih grebena, riba, morskih zečeva, konjića, puževa, zglavkara, malih i veliki zvezda, ježeva, sipa, prelepih medusa, čarobnih morskih jednoroga-narvala, delfina, kitova i drugih sisara.

Okeani imaju svoje podvodne planine, doline, rasede, plutajuća ostrva, bašte, hranilišta, ljubavna mesta-mrestilišta. Sve su to „oaze“ vodenog života. U svojoj raznolikosti, čak i na nemogućim dubinama od 10 km, u savršenoj ravnoteži okeana, život se svakako slavi i veliča.

Alt="Okeani"

Okean vrvi od života i proučavanjem istorije života u njemu, kao i sadašnjih staništa, možemo da pojasnimo i objasnimo prošlo, shvatimo sadašnje, predvidimo i obezbedimo zdravu duhovno-materijalnu budućnost i život. Na današnji dan, kada se slavi Okean, Voda života i veliča sam život, trebalo bi da se zapitamo: gde smo mi u tom životu?

Da li smo duhovno-materijalno prisutni u svom domu-Zemlji ili ne? Gde smo?

- Advertisement -

Da li  „volimo“, „negujemo“ i „brinemo“ o svom domu, tako što ga bacajući sve u okeane i vode, pretvaramo u otpade plastike i smeća. Ili čekamo da neko drugi odradi sve, šarmantno koketirajući sa životom, dok život u okeanima nestaje pred našim očima. Probudimo se i svojim duhovno-materijalnim bitisanjem dajmo šansu životu u okeanima, i životu okeana u nama.

Alt="Okeani"
- Advertisement -
- Advertisement -

Srodni članci

Ostavite komentar

Najnovije vesti